Új köntösben a Korányi intézet

Befejeződött az Országos Korányi TBC és Pulmonológiai Intézet „A” épületének energetikai korszerűsítése. A 150 millió forint európai uniós támogatással megvalósuló beruházás során szigetelték a homlokzatot és a pincefödémet, valamint több mint hétszáz négyzetméternyi új, faszerkezetű nyílászárót építettek be. A szobák komfortja érdekében a nyílászárókat úgynevezett higroszabályozós légbevezetőkkel egészítették ki, amik a belső relatív páratartalom szerint szabályozzák a friss levegő-utánpótlást.
A mintegy háromezer négyzetméteren fűtött épület hőszigetelésével várhatóan 50%-ot meghaladó, körülbelül 2000 GJ energiamegtakarítás érhető el évente, ami hozzávetőleg 112 tonna/év szén-dioxid-kibocsátáscsökkenést jelent. Az intézet fűtésköltsége éves szinten több mint hatmillió forinttal lesz alacsonyabb.
A korszerűsített épület „helyi védelemre javasolt” besorolású – legnagyobb része 1901-ben épült, csak a harmadik emelet készült később, az 1950-es években –, ezért a kivitelezés során fokozottan ügyelni kellett a meglévő építészeti értékek megőrzésére. A homlokzati díszítéseket (például a napórás motívumokat) a szigeteléssel nem érintett helyeken felújították, a szigetelt részeken pedig az eredetivel megegyezően pótolták.

d.