Fellazadt_jatekszerek1

Fellázadt játékszerek

Elgondolkodtató motívumok, felnagyított részletek és őszinte véleményformálás – ezek jellemzik Galambos Tamás képeit. A művésznek Fellázadt játékszerek címmel nyílt kiállítása a Hegyvidék Galériában a magyar kultúra napján.

Vannak dolgok, amikről nem szívesen beszélünk. Történések, amikről inkább nem mondunk nyilvánosan véleményt. Galambos Tamás azonban úgy gondolja, a művésznek kritikát kell megfogalmaznia, reagálnia kell a világ történéseire, múltunk megrázó eseményeire, politikai fordulataira.
A hegyvidéki, Munkácsy-díjas alkotó a festményein keresztül beszél hozzánk, szemlélődőkhöz. Megmutatja, ő hogyan látta a kommunizmus időszakát, a nácizmust, a diktátorokat vagy éppen a 2010-ben történt ajkai vörösiszap-katasztrófát.
A Galambos-képekben egyaránt felfedezhető az egyediség és a mindenki által érthető, őszinte véleményformálás. Erre utal új kiállításának címe is a Hegyvidék Galériában: Fellázadt játékszerek.
„Különös képek között állunk. Galambos Tamás gondolatai nem naivak; a szürrealizmus, a különös álmok művészete is ott lüktet festményeiben” – jellemezte a munkákat Kernács Gabriella művészettörténész a megnyitón.
Fonti Krisztina ekképpen méltatta a látottakat: „Mindig nagy öröm, ha kerületi művész kiállítását mutathatjuk be a hegyvidéki közönségnek. Galambos Tamás alkotásai kiválóan képviselik mindazt az értéket, amit össznemzeti kultúránk jelent, ezért a tárlattal méltán ünnepelhetjük ezt a jeles napot itt, a Hegyvidéken” – utalt az alpolgármester arra, hogy a Fellázadt játékszerek a magyar kultúra napján nyílt meg a Városmajor utcai kiállítóhelyen.Fellazadt_jatekszerek2„Harminc év munkája látható a Hegyvidék Galériában. Politikai témájú képeket is hoztam; köztük olyanokat, amiken keresztül keményebben fogalmazom meg a gondolataimat. Meggyőződésem, hogy a művésznek kötelessége elmondania a véleményét” – jelentette ki Galambos Tamás, aki azt is hozzátette, a közönség visszajelzése ad számára bizonyságot arról, hogy van értelme annak, amit csinál.
Márpedig a látogatók nem fukarkodnak az elismerő szavakkal a mostani kiállítás vendégkönyvében. Egyikük ezt írta: „Nagy képek! Nagy munkák! Nagy művész! Köszönjük!”

Boussebaa Mimi

 

Galambos Tamás festményei február 12-ig megtekinthetők a Hegyvidék Galériában. Nyitva: hétfőtől péntekig 10.00–18.00. Cím: XII., Városmajor utca 16.