Figyelni_kell_a_borelvaltozasokra

Figyelni kell a bőrelváltozásokra!

Az időskorral nem csupán a ráncok mélyülhetnek el, hanem különböző betegségek is megjelenhetnek a bőrön – hangzott el az Idősek Egészség Iskolája januári előadásában. Dr. Tihanyi Lilla, a Budai Egészségközpont bőrgyógyász és kozmetológus főorvosa a bőrvédelem fontosságáról beszélt az érdeklődőknek.

A bőr valójában egy szerv, aminek számos funkciója van: összeköt, egyúttal elválaszt a külvilágtól. Súlya egy átlagos ember esetében mintegy 10 kilogramm, a felülete 2 négyzetméter.
Legfelső rétege a hám, ami főleg elszarusodó laphámsejtekből, pigmenttermelő sejtekből és folyamatosan oszló bazális sejtekből áll. Középső rétege, az irha tartalmazza egyebek közt a hámot tápláló ereket. A harmadik réteg a bőralja, ez fontos szerepet kap a belső szervek védelmében.
A bőr immunszerv is, képes ellenállni a patogén mikroorganizmusokkal szemben; ha nem működik jól, fertőzések alakulhatnak ki. Érdekesség, hogy a bőr és az idegrendszer ugyanabból a magzati sejtből alakul ki, ezért a psziché és a bőr betegségei sokszor párhuzamosan jelennek meg: például a stresszhez pattanás vagy ekcéma, a Parkinson-kórhoz seborrheas bőrgyulladás társulhat.
UV-B sugárzás hatására a bőrben D3-vitamin képződik, amely nem csupán a kalcium csontokba épüléséhez, hanem az immunrendszer működéséhez is elengedhetetlen. Segíthet megelőzni a fertőzéseket és egyes ráktípusokat is, például a mell- és vastagbélrákot.
A bőr egészségéhez a szintén zsíroldékony A-vitamin is hozzájárul. Ennek növényi előanyaga a karotin, amiben a sárga színű zöldségek (répa, sütőtök, sárgabarack) bővelkednek. Napi egy sárgarépával fedezhető az A-vitamin szükséges mennyisége.
A bőr öregedését meghatározó tényezőkről beszélt dr. Tihanyi Lilla, a Budai Egészségközpont bőrgyógyász és kozmetológus főorvosa az Idősek Egészség Iskolája legutóbbi előadásában. Mint elmondta, a genetikai és hormonális adottságok mellett jelentős a napsugárzás, a dohányzás, a légszennyezés és a stressz hatása. Különösen az UV-B sugárzás veszélyes, mert a hámsejtekben a keletkező szabadgyökök maradandó DNS-károsodást okoznak. Az immunrendszer eleinte blokkolja a hibát, de a gátló funkció idővel csökken, és a kóros DNS hatására rákos sejtek keletkezhetnek.
A gyermekkorban elszenvedett fénykárosodás sokszor évtizedekkel később okoz daganatot. Ezért elengedhetetlen a sugárzás erősségének és a bőrtípusnak megfelelő fényvédelem, amit a nyári napozások idején bőséges folyadék- és gyümölcsfogyasztással kell kiegészíteni.
A szakember mindenkit arra intett, hogy figyeljen az új pigmentfoltok keletkezésére, az anyajegyek megváltozására, mert ezek fénykárosodásra, melanóma kialakulására is utalhatnak. A jóindulatú elváltozások közül időskorban az érdes felszínű, zsírfényű keratózisok, a kiemelkedő fibrómák, valamint a kis piros érdaganatok, az angiómák a leggyakoribbak.
A tartós, életvitelszerű napon tartózkodás, a krónikus gyulladások és egyes kémiai anyagok rákmegelőző állapotot okozhatnak: például lentigo malignát, ami egy lassan növekvő, barnás pigmentfolt az arcon. Ezek 10%-a idővel rosszindulatúvá válik.
A rosszindulatú hámdaganatoknak három nagy csoportja létezik: a leggyakoribb a bazalióma, ami sokszor nem gyógyuló sebként hívja fel magára a figyelmet. Főleg a napnak kitett területeken jelenik meg, leggyakrabban az arcon. Nagyon ritkán képez áttétet, és sebészi eltávolítással többnyire jól kezelhető.
A tüskés sejtek rétegéből kiinduló spinalioma (laphámrák) már hajlamosabb az áttétképzésre. Kemény tapintatú, kicsiny csomó formájában jelentkezik, sokszor a szájtájékon.
Különösen veszélyes, a leginkább rosszindulatú rákok közé tartozó, áttétképzésre nagyon hajlamos daganat a melanóma. Komoly kockázatot jelentenek a gyakori leégések napon, az anyajegyek nagy száma, a családban előforduló melanóma, a szolárium használata és az immunrendszerre ható bizonyos gyógyszerek. Jellemző rá a sötét szín, az aszimmetria, a szabálytalan alak, esetleg a kifekélyesedés.
Háromhavonta mindenki saját maga ellenőrizze az anyajegyeit, emellett évente erősen ajánlott a szakorvosi vizsgálat! A melanóma 70 százaléka ugyanakkor nem anyajegyből fejlődik ki, hanem fénykárosodás következménye, ezért 11 és 3 óra között lehetőleg akkor se feküdjünk ki a napra, ha bekentük magunkat fényvédővel.
A bőr egyéb betegségeivel kapcsolatban a bőrgyógyász főorvos megemlítette, hogy száraz bőr esetén minden fürdés után használjunk testápolót, így csökkentve az ekcéma kialakulásának lehetőségét. Lábszárekcéma és lábszárfekély esetén felmerül a gyengült vérkeringés szerepe is, ezért szükség lehet belső kezelésre.
A talpi fekélyek a cukorbetegséggel függenek össze, és elhanyagolásuk amputációhoz vezethet. Riasztó adat, hogy Magyarországon évente 5-6 ezer lábamputációra kerül sor a cukorbetegség szövődménye miatt.
Az időskori bőrelváltozások megelőzése és kialakulásuk lassítása érdekében fontos a rendszeres bőrápolás, a fényvédelem és az anyajegy ellenőrzése.

Knp.