Haromnapos_jazzunnep

Háromnapos jazzünnep

A főváros gazdag zenei programjainak palettájáról hiányzott egy – hazai és külföldi muzsikusokat egyaránt felvonultató – jazzfesztivál. Ezért is örömteli hír, hogy áprilisban háromnapos jazzünnepnek ad otthont a MOM Kulturális Központ.

Mindennap egy-egy neves magyar és külföldi együttes játszik a tavaszi, háromnapos Get Closer Budapest jazzfesztiválon a MOM Kulturális Központban. Emellett tehetségkutató verseny is lesz a hazai jazzközösség számára, és a három győztes zenekar is fellépési lehetőséget kap – mondta el az áprilisi fesztivállal kapcsolatban szervezett sajtótájékoztatón Kleb Attila, a Get Closer rendezőiroda vezetője, aki már korábban is számos jazzikont léptetett fel a MOM-ban. Elég, ha a tavalyi Omar Sosa-, Kenny Garrett- és Oregon-koncertekre gondolunk.
A főváros mindig is az európai zenei élet fontos központja volt, de hiányzott a programpalettáról egy hazai és külföldi muzsikusokat egyaránt felvonultató jazzfesztivál. Az iroda már nevében is céljául tűzte ki a művészek és a közönség minél szorosabb kapcsolatát, valamint a kortárs jazz honi és kinti előadóinak egy színpadon való szerepeltetését – emelte ki Kleb Attila.
Az április 22–24-ig tartó fesztivál minden napján egy-egy magyar és külföldi együttes lép a pódiumra, őket egészítik ki a tehetségkutató győztesei. A verseny nevezési határideje február 29., a zsűri tagjai neves jazz-zenészek és újságírók, sőt Omar Sosa is elfogadta a felkérést.
Pokorni Zoltán polgármester a sajtótájékoztatón elmondta, hogy az utóbbi évek fejlesztései és Hambuch Gerda ügyvezető igazgató áldozatos munkája jóvoltából a MOM a művészetek igazi fellegvárává vált. Egymást érik itt az országos jelentőségű zenei események, mint például a február végi Cziffra György Fesztivál.
Molnár Zsolt a jazz és a társművészetek mifelénk sokszor mostohán kezelt kapcsolatának fontosságát hangsúlyozta. Az esemény e szempontból is érdekes lesz, hiszen kiemelkedő hazai fotóművészek jazz témájú kiállítását élvezhetik majd a látogatók, valamint a fellépések közötti szünetekben a kupolateremben három magyar író – Petőcz András, Háy János és Zalán Tibor – a jazz által inspirált írásaiból olvasnak fel. Erről a József Attila-díjas költő, Petőcz András beszélt, aki az irodalmi műsorokat koordinálja.
Az újszerű koncepciónak megfelelően tehát a rendezvény mindhárom napján először egy a verseny révén bekerülő zenekar, majd egy még kevéssé „befutott”, de már ismert, feltörekvő együttes, végül pedig egy világsztárokat felvonultató, nemzetközi hírű formáció áll a színpadra. A rendezők arra is gondoltak, hogy az egy műsorban fellépők zenei felfogása ne álljon messze egymástól.
Április 22-én a legendás Syrius együttes „emlékzenekara” lép fel. A Syrius Legacy tagjai a hazai jazzvilág már nevet szerzett képviselői, többek közt Benkó Ákos, Fonay Tibor vagy Ludányi Tamás. A sztárzenekar a Billy Cobham Band lesz, a világhírű dobos új kvintettje.
Április 23-án Tóth Bagi Csaba Balkan Union nevű formációja képviseli a hazai színeket, a külföldi GFS Trióban pedig három világsztár szerepel: Trilok Gurtu (dobok, ritmushangszerek), Paolo Fresu (trombita, szárnykürt) és Omar Sosa (zongora, billentyűs hangszerek).
Április 24-én a Bass Loco nevű ötös alapozza meg a hangulatot. A fesztivált a híres kameruni származású, amerikai énekes-basszusgitáros, Richard Bona kvintettje zárja.

Márton Attila