Intezmenyfelujitasra_forditjak_az_Alkotas_utcai_telkek_arabol_befolyo_osszeget

Intézményfelújításra fordítják az Alkotás utcai telkek árából befolyó összeget

Hosszas előkészületek után több mint kétszázmillió forint haszna származhat a kerületnek egy korábban még hasznosíthatatlan, töredezett aszfaltburkolatú parkolóból, amennyiben sikerrel jár a képviselő-testület által kiírt nyílt licites ingatlanpályázat. Az Alkotás és a Csörsz utca sarkán található négy telket nettó 374 millió forint kikiáltási áron hirdette meg az önkormányzat.

Néhány évvel ezelőtt egy befektető – aki a Csörsz utcai sportcsarnok mellett megvásárolt egy magántulajdonú telket, továbbá többségi tulajdont szerzett a szomszédos lakóházban – azzal a szándékkal kereste meg a Hegyvidéki Önkormányzatot, hogy szeretné megvásárolni az Alkotás utca és a Csörsz utca sarkán lévő, közúti besorolás alá eső parkoló területét. Az önkormányzat a megkeresés nyomán úgy döntött: előbb értékessé teszi a területet, és csak azt követően jelöli ki értékesítésre.
A kerület 2010-ben kezdeményezte a fővárosnál a parkoló építési övezetbe történő átsorolását (ami két évvel később meg is történt), 2013-ban pedig nyilvános eljárás keretében közel 160 millió forintért megvásárolta a terület fővárosi tulajdonban lévő részeit. A parkolóhoz tartozó négy telekből kettőt (egy 674 és egy 326 négyzetméteres ingatlant) ugyanis a főváros birtokolt, úgy, hogy kerület és a főváros telkei sakktáblaszerűen helyezkedtek el – ezeket tehát önállóan nem lehetett volna hasznosítani.
A telkek iránt érdeklődő befektető annak érdekében, hogy felmérje, mit építhetne a parkoló, valamint a saját ingatlanainak összevonásából kialakítható területen, 2014-ben terveket készíttetett, amelyeket aztán tavaly bérlőkeresési céllal nyilvánosan is közzétett. A beépítési koncepció a kerület javaslatára tervpályázat keretében készült el, a zsűrizésben a XII. kerületi polgármesteri hivatal főépítészi irodájának munkatársa is közreműködött.
Az építési telkeket az önkormányzat tulajdonosi és városfejlesztési bizottságának tavaly novemberi döntése alapján a múlt év végén – a lapunkban, az önkormányzat honlapján, valamint országos napilapokban megjelentetett felhívások útján – hirdették meg nyilvános licitre. A kikiáltási ár nettó 200 ezer forint/négyzetméter volt: ez körülbelül a tízszerese annak az árnak, amit néhány évvel ezelőtt a közúti besorolású telkekért el tudott volna kérni az önkormányzat.
Az első pályázat érdeklődés hiányában eredménytelenül zárult, ezért ez év januárjában – változatlan kikiáltási árral – ismét kiírták a licitet. Az újbóli pályázat megjelenését követően több sajtóorgánum félrevezető információkra hivatkozva írt az Alkotás utcai telkek értékesítéséről: annak ellenére, hogy már második alkalommal hirdették meg a licitet, az újságok a „rövid határidőre” hivatkozva „lejátszott meccsről” beszéltek.
A januárban ismételten meghirdetett pályázaton a területre beépítési koncepciót készítő befektető nem tett ajánlatot. Három másik jelentős ingatlanfejlesztési cég viszont érdeklődött a terület iránt, közülük a MOM Park MFC Ingatlanforgalmazó és Beruházó Kft. nemcsak a licithez szükséges információs csomagot vásárolta meg, hanem az egyik telekre konkrét licites vételi nyilatkozatot tett, és az ehhez kapcsolódó bánatpénzt is befizette.
Mivel az önkormányzat változatlanul egyben szeretné értékesíteni a területet, ezért a képviselő-testület a legutóbbi ülésén úgy döntött: egy újabb, harmadik pályázatot ír ki, azzal a feltétellel, hogy a négy telek csak együtt vásárolható meg. Így teremthető meg ugyanis annak az esélye, hogy – a fővárosnak fizetett vételárat is leszámítva – legalább 200 millió forint haszonnal gyarapodhasson a kerület vagyona. A befolyt összeget az önkormányzat intézményfelújításra fordítja.

z.

 

A szakértő szerint reális a kikiáltási ár

Az egyik legnagyobb hazai ingatlanközvetítő cég kerületi szakértője, Gyönös András érdeklődésünkre elmondta: a befektetők előtt már régóta ismert volt, hogy az önkormányzat értékesíteni kívánja a területet. Szerinte a kerület jó döntést hozott azzal, hogy a telkeket még a licitre bocsátás előtt piacképessé tette, hiszen ezáltal az önkormányzat profitálhat a telkek jelentős értéknövekedéséből, nem pedig egy ingatlanfejlesztő. Az ingatlanszakértő úgy vélte, hogy a terület kikiáltási ára piaci összehasonlításban reális volt. Azzal kapcsolatban, hogy a szomszédos ingatlanokat birtokló cég még a licites eljárás kihirdetése előtt nyilvánosan is elérhető koncepciót tett közzé a területre tervezett irodaházról, Gyönös András megjegyezte: logikus lépés ez egy potenciális befektető részéről, amely ily módon végez piacfelmérést még azelőtt, hogy megvásárolná az általa kiszemelt fejlesztési területet.