A_premek_remei

A prémek rémei: moly, zsír, víz, piszok

Amikor a tavaly kapott szép prémsapkámat szétrágta a moly, úgy döntöttem, felvértezem magam arra az esetre, ha még egyszer az életben kapnék egyet. Öreganyám tudós könyvében ezt a házi receptet találtam: „Prémet úgy molytalanítunk, hogy nádpálcával alaposan kiporoljuk, azután petróleumba vagy terpentinbe mártott ruhát teszünk rá, hogy a folyadékot jól magába szívja. És ha már itt tartunk: lepkegyűjteményünket úgy védhetjük meg a molyoktól, hogy kámforport szórunk a dobozba…”
Kevesen tudják, de a sok hordástól zsírossá lett prémet is felfrissíthetjük házilag. Drága dolog a prémek tisztítása, ha szakemberhez visszük, inkább próbáljuk ki otthon!
A művelet megkezdése előtt érdemes a bélést tiszta kendővel lefércelni, hogy tiszta maradjon. Ezután búza- vagy rozskorpát melegítünk edényben, és forrón a prémre szórjuk. Beledörzsöljük a korpát, alaposan végiggyúrjuk, -gyömöszöljük a prémet, hogy a korpa felvehesse a piszkot. Ezt megtehetjük kefével is.
Ha szükséges, újra teszünk rá forró korpát, s ezt addig folytatjuk, amíg a prém elveszti a zsírosságát. Olyan lesz, mintha új lenne.
Megázott prémet tilos a fűtőtestnél szárítgatni, mert keménnyé teszi a bőrt, s a szálak töredezni fognak. Legjobb, ha óvatosan, szálmentén végigfésüljük, és várunk, amíg megszárad. Másnap pálcával óvatosan kiverjük, majd kifésüljük szálmentén, aztán szál ellenében, ezáltal a prém újra friss lesz.
A fehér prémet szárazon is megtisztíthatjuk, ha forró rozs- vagy búzaliszttel szórjuk be, majd jól kiporoljuk, és a lisztet kifésüljük belőle. Ha a prémszálak kezelés közben elvesztették fényüket, egy csepp olajjal nedvesítsünk meg egy ritka fogú, puha, fehér fésűt, és fésüljük át vele a prémet. Tegyük ki néhány órára napos helyre, verjük ki, s tiszta kefével keféljük ki.

 

Juhász Zsófia