„A főzés nem gyógyszerészmunka, hanem velünk született tehetség”

Mennyei mangólevest, régi nyári esték emlékét és még régebbi fogásokat idézünk meg most ezen az oldalon. Különleges ízélményt ígérünk egy lengyel rumos-almás süteménnyel, és a húsimádóknak is adunk tippeket az elkövetkező napokra, csakúgy, mint azoknak, akik nem (csak) a tányéron, de a könyvek lapjain is szeretnek ismerkedni a sokoldalú magyar gasztronómiával.

Mangóleves

Picit félve helyezzük a menü elejére ezt a mennyei mangólevest, mert valójában a desszertek közé kívánkozna, ha nem lenne mégis leves. Ha sikerül érett mangót vennünk, ez a fogás ellenállhatatlan, gyakorlatilag lehetetlen abbahagyni, amíg csak van belőle…

 

Hozzávalók:

2 érett mangó

5 dl tejszín

5 dl víz

10 dkg kristálycukor

1 rúd vanília

4-5 ek kókuszpép

fehér rum

 

Mindenekelőtt karamellizáljuk a cukrot! Míg aranybarna nem lesz, gyorsan felszeleteljük, lehámozzuk és felkockázzuk a gyümölcsöket, amiket rádobunk a sűrű karamellre. Rákaparjuk a vanília kikapart magjait.
Amikor kezd összeesni a mangó, felöntjük egy kevés vízzel, és sűrűre főzzük. Tejszínnel húzzuk fel, majd teljesen homogénre turmixszoljuk, és átengedjük egy finom szitán, hogy a szúrós kis rostok ne zavarják meg a selymes krémlevesélményt. Jól lehűtve, kevés fehér rummal megbolondítva tálaljuk. A_fozes_nem_gyogyszereszmunka2

 

Hosszúkaraj a hosszú nyári estékre

Egy régi nyár napfényes ízeit idézi meg bennem az a recept, amely a napokban a kezembe került. A Kis-Balaton zegzugait jártuk a gyerekekkel, Fekete István nyomdokán. A természetvédelmi terület madárvilága, a bivalytelep komor bikái, a Balaton-múzeum, a gyalogtúrák a szigeten, este a szállás a világvégi panzióban, Balaton-Hídvégen… – de a nap koronája a vacsora volt: Czakóné Marika tepsis csodája. (Szívesen feledném férjem pillantását, amikor harmadszor púpoztam meg önfeledten a tányéromat…)

 

Hozzávalók:

8 szelet hosszúkaraj

1 nagy pohár tejföl

1 ek mustár

1 ek ketchup

só, házi vegeta, fekete bors

4 termetes gerezd fokhagyma

50 dkg gomba

1 fej hagyma

20 dkg reszelt trappista

 

A hússzeleteket kiklopfoljuk. A tejfölt összekeverjük a mustárral, ketchuppel, borssal, vegetával és az áttört fokhagymával (elég sós legyen, mert a húst ezúttal nem sózzuk külön!).
Az elkészített masszával bőségesen megkenjük a szeleteket, és egy éjszakát állni hagyjuk őket. Ezután az apróra vágott hagymán megdinszteljük a felaprított (de meg nem hámozott) gombát. A hússzeleteket megforgatjuk paprikás lisztben, és egy enyhén kizsírozott tepsibe egymás mellé rakjuk. Végül a gombát rájuk halmozzuk, majd reszelt trappistával betakarjuk, 180 fokon körülbelül egy órát sütjük.
Az ízek harmóniája olyan, hogy az is elbűvölten fogyasztja, aki egyébként valamely agresszívabb ízt (például a fokhagymáét) nem kedveli. Kipróbáltam, bevált!A_fozes_nem_gyogyszereszmunka

 

Sajtkrokett

Gyalogos háziasszonyok réme a köret, mindenki unja már a saját repertoárját. Ezért örültem meg ennek a franciás, könnyed és könnyen elkészíthető ötletnek, amely magában vagy valami mártogatós szósszal, tartárral vagy egyébbel különleges finomság.

 

Hozzávalók:

30 dkg trappista sajt

1 db tojás

30 dkg búzaliszt

olaj a sütéshez

 

Lereszeljük a sajtot, hozzákeverjük a tojást és a lisztet, majd mindezt kézzel jól összedolgozzuk. Könnyen összeáll. Három-négy centiméteres rudacskákat sodrunk belőle. Tanács: ne tegyük közel egymáshoz őket a sütésnél, mert könnyen összenőnek!
Javaslom, hogy inkább több adagban süssük. Amikor kérget kapnak, fordítsuk meg őket. Vegyük ki gyorsan, ha aranybarna színt kaptak, ne süssük tovább, mert könnyen kipukkadhatnak! A_fozes_nem_gyogyszereszmunka4

 

Részeg barát

Kedves barátunk, az absztinens Gyula hívott meg rá. A kitűnő gulyásleves után kivitt minket látványkonyhájába, ahol bemutatta az ötszáz éves erdélyi különlegesség elkészítését.

 

Hozzávalók:

panírozáshoz való liszt, tojás, morzsa

5 dl édes fehérbor (legjobb a tokaji furmint)

baracklekvár

olaj a sütéshez

4 db nagy kovászos zsemle

porcukor

 

A zsemléket keresztben 3-4 szeletbe vágjuk, és egyenként megforgatjuk a borban, majd egymás mellé tesszük. A szeleteket úgy helyezzük egymásra vissza, hogy minden réteget külön-külön gazdagon megkenünk baracklekvárral. Ezután gondosan bepanírozzuk az ismét felépült zsemléket, majd kisütjük forró olajban. Porcukorral meghintve tálaljuk.A_fozes_nem_gyogyszereszmunka5

 

Lengyel almás sütemény

Felhős nyári napokon, amikor nincs kánikula, érdemes elpepecselni ezzel a süteménnyel, elég sok odafigyelést kíván, de megéri a fáradságot. A friss gyümölcs üde ízt kölcsönöz a különleges tésztaalapnak, a tojáshab pedig könnyűvé, légiessé teszi a sütiszeleteket.A_fozes_nem_gyogyszereszmunka3

 

Hozzávalók:

20 dkg vaj

22,5 dkg liszt

5 dkg keményítő

2 tk sütőpor

25 dkg cukor

75 dkg alma

3 tojás

1 késhegynyi őrölt szegfűszeg

1/2 tk fahéj

1 rúd vanília

10 dkg mazsola

2 ek rum

1 citrom

 

A vajat kikeverjük 10 dkg cukorral. A tojásokat szétválasztjuk, a sárgájukhoz hozzáadjuk a vanília kikapart magjait, majd összevegyítjük a vajjal. A lisztbe belekeverjük a keményítőt és a sütőport, s fokozatosan hozzákeverjük a vajas masszához.
Az almát meghámozzuk, apró szeletekre vágjuk, hozzáadjuk a rumba áztatott mazsolát és 15 dkg cukrot, a szegfűszeget és a fahéjat, belereszeljük egy citrom héját és levének a felét. Kivajazott tepsibe kenjük a tésztát, ráhalmozzuk az almát, és 200 fokon 25 perc alatt megsütjük.
Erre jön a kemény habbá vert tojásfehérje, amit 3 vaníliás cukorral édesítettünk. Ha nagyon lédús almát használunk, szórhatunk a töltelék alá néhány evőkanál búzadarát is.