Hegyvideki_taborkorkep4

Hegyvidéki táborkörkép: mit csinálnak nyáron a gyerekek?

Sok családban komoly fejtörést okoz az a tény, hogy a szülők szabadsága kevesebb, mint az iskolai nyári szünet. De minden szülő szeretné biztonságban tudni gyerekeit a szünidőben is, egyúttal tartalmas elfoglaltságot biztosítani számukra úgy, hogy közben jól is érezzék magukat. A Hegyvidéki Önkormányzathoz köthető nyári sport- és napközis táborok ebből a szempontból is tökéletes megoldást nyújtanak. A Mátyás táborban, a MOM Sportban és a Városmajori utcai Hegyvidéki Sportközpontban is kellemesen és hasznosan telnek a napok, amit alábbi körképünk is bizonyít: a táborlakók kivétel nélkül szívesen mesélnek a kalandokról, sőt, aki csak tehetné, tovább nyújtaná tábori életét.

„Iszonyú jóóóó, még egy hetet biztos, hogy jövünk!” – helyszíntől függetlenül ez a gyerekek sommás véleménye az önkormányzathoz köthető nyári sport- és napközis táborokról. Az évszaknak megfelelően természetesen mindenhol „a víz az úr”: a Mátyás tábor résztvevői sokat strandolnak, a MOM Sportban és a Városmajor utcai Hegyvidéki Sportközpontban pedig profi oktatóktól tanulhatnak úszni, focizni és pingpongozni a táborlakók.

MOM Sport: Budapest legzöldebb vizes tábora

Az Európa-bajnokság sem volt rossz, de a világbajnokságot biztosan a magyarok nyerik – legalábbis erre jutottak a MOM Sport foci–úszás táborába járó labdarúgó-palánták, akik abban is megegyeztek, hogy a mieink játszották a legszebb focit a kontinensviadalon. Nem véletlen, hogy megnőtt a magyar játékosok népszerűsége a gyerekek körében, akik az edzéseken a passzolás és más technikai feladatok mellett a látványos cseleket is nagy lelkesedéssel gyakorolták. Méghozzá nem akármilyen eredménnyel, hiszen elmondásuk szerint a biciklicsel már olyan jól megy, hogy az edzőiket is könnyedén becsapják.Hegyvideki_taborkorkep2„Mindennap meccsel fejeztük be a tábort, az utolsón esélye sem volt a felnőtteknek, négy góllal megvertük őket” – mesélte lelkesen Domonkos, hozzátéve, hogy a focizás, a napi egy óra úszástanulás és a különböző programok mellett leginkább a jó társaság, az új barátok miatt szeretett a MOM Sport nyári táborába járni. Ezzel mindnyájan egyetértettek, többen ki is jelentették, hogy egy hetet még mindenképpen maradnak.
„Tudod, hogyan lehet arrafelé úszni, amerre a lábunk áll? Ugye, hogy nem! Pedig egyszerű, olyan, mint a hátúszás, csak előre kell tempózni!” – ezzel a rögtön megválaszolt találós kérdéssel fogadtak az úszótábor növendékei, majd nagyokat nevetve a szembeúszáshoz szükséges mozdulatokat is megmutatták a parton.
„Tanuljuk a mellúszást, a gyorsot és a hátat is, de a legviccesebb a páros úszás. Az az igazi móka, mert a vízből soha nem elég” – folytatta az élménybeszámolót Julcsi, aki szerint a tábor „egyszerűen szuper”, ennél már csak az oktatók „szuperebbek”.Hegyvideki_taborkorkep1Piri a strandolást kedveli a legjobban, és talán kicsit meglepő módon a csendes pihenőt, mert a sok mozgásban azért a gyerekek is elfáradnak. Hermione a finom ételeket dicsérte, és arról is beszélt, hogy a táplálékallergiásokra külön odafigyelnek a MOM Sportban.
Az úszótáborban természetesen a vízé a főszerep, az oktatási időn kívül is sokat strandolnak a táborlakók, de más játékokból sem szenvednek hiányt: a játszóteret már alaposan belakták, a hullahoppozás és a foci pedig mindig nagy sikert arat. Az utóbbiból ráadásul a lányok sem akarnak kimaradni, így aztán sokszor vegyes csapatok rúgják a labdát a füvön vagy a műfüves pályán.
Természetesen az óvodás korosztály sem maradhat víz nélkül. A legkisebbek kedvenc foglalatossága közfelkiáltással a merülés és a mély vízbe ugrálás, amiben profi oktatók segédkeznek. A nagyobbakat várja a pingpongtábor; a napi egy óra asztaliteniszt egy óra úszástanulás egészíti ki. A program érdekessége, hogy a növendékek egy különleges adogatógép segítségével is csiszolhatják tudásukat.
A szolgáltatások sokszínűségéről és minőségéről beszélt Buranits Ildikó. A MOM Sport Uszoda és Sportközpont vezetője elmondta, hogy a táborozók étkezését – a házban működő catering cég segítségével – friss ételekkel oldják meg, ezért a speciális igényeket is figyelembe tudják venni. Az UV-víztisztítónak köszönhetően a MOM Sport vize rendkívül tiszta, a budapesti uszodák közül az egyik legjobb minőségű, ezért a bőrallergiás gyerekek is nyugodtan használhatják. A táborok népszerűek a külföldiek körében is, éppen ezért olyan jól képzett oktatókat foglalkoztatnak, akik kitűnően beszélnek angolul.
„Büszkék vagyunk a füves, fás területeinkre, nyugodtan mondhatom, hogy a miénk a legzöldebb budapesti vizes tábor. Az árnyékot adó fák alatt ugrálóvárat állítottunk fel, a játszótérre napvitorlákat, a strandra óriás napernyőket szereltünk, amelyek megvédik a gyerekeket a káros sugaraktól” – sorolta Buranits Ildikó. Mint mondta, a táborokba járó fiatalok a szomszédos MOM Kulturális Központtal együttműködve kulturális programokon is részt vehetnek.Hegyvideki_taborkorkep3Ami a következő hetek kínálatát illeti: dr. Szőke Zsuzsanna vezetésével már működik a szinkronúszó tábor, míg augusztus 8-tól három héten át háromszor egy hetes táborban vesznek részt az YBL Waterpolo Club vízilabdásai. Folyamatosan igénybe vehető az intenzív úszásoktatás, az órák délután négy órától kezdődnek. A táborok augusztus végéig, minden héten hétfőtől péntekig tartanak. További részletek: http://momsport.hu

Városmajor: úszás minden mennyiségben

Pezseg az élet a Városmajor utcai Hegyvidéki Sportközpontban, ahol az előző évekhez hasonlóan nyári úszótáborba várják a gyerekeket reggel 8 és délután 4 óra között. Délelőtt minden az úszásról szól.
„Kiváló oktatóink játékos feladatok segítségével tanítják úszni a még kezdőket, és csiszolják a már gyakorlottabb úszópalánták technikáját – mondta Móczán Mónika, a Hegyvidéki Szabadidősport Nonprofit Kft. ügyvezető igazgatója. – Ha pedig épp nincsenek a vízben, a táborozók szabadidős játékokat játszhatnak a sportközpont – a gyerekek aszfaltkrétával készített rajzaival díszített – udvarán. Focizhatnak, pingpongozhatnak, kosarazhatnak, a lányok kártyázhatnak, hulahoppkarikával játszhatnak. Kreatív táborvezetőink különféle ügyességi vetélkedőket is szerveznek.”Hegyvideki_taborkorkep5A táborlakók a városmajori szívkórház éttermében ebédelnek. „A menüt alapos gondossággal állítjuk össze, tekintettel a gyerekek speciális étkezési szokásaira – folytatta az igazgató. – Ebédidő után csendes pihenő következik, de nagyon népszerű a mesehallgatás és a kártyázás is. Ezt követően ismét egy óra úszóedzés következik, aminek egy rövid részében játék zajlik, például víz alatti kincsvadászat, különféle izgalmas vízi eszközök – merülő karikák, vízi kukac, szörfdeszka – használatával.”Hegyvideki_taborkorkep7A résztvevők rendszeresen eljárnak a Budakeszi Vadasparkba és Csillebércre. A Budakeszi Vadasparkban medve- és farkasetetést, valamint mosómedve- és hiúztréninget is láthatnak, míg Csillebércen kedvükre trambulinozhatnak, kipróbálhatják az állatsimogatót, a különleges, lábbal hajtható gokartokat, ráadásul a pónilovaglás örömeit is élvezhetik.
„Mindegy, hogy mit csinálunk, ha közben a vízben vagyunk!” – foglalta össze a városmajori tábor lényegét Milán, aki a többiekkel teljes egyetértésben megállapította, hogy a karikás játék és a lábtempós verseny a legnagyszerűbb szórakozás. Persze, nem a tanulás kárára, amit bizonyít, hogy a több turnusra beiratkozók úszástudása a nyár végére jelentősen javul.
Bővebb információk: 06/70-490-3045, http://hegyvidekiuszoiskola.hu.

 

Mátyás tábor: több, mint napközi

„Itt van Gyuri bácsi, megígérte, hogy megtanít minket gitározni!”

„Sok izgalmas program van, ami nagyon jó, de még jobb, hogy semmi sem kötelező. Ebédkor sem kell mindent megenni, mint az iskolában…”

„Járunk múzeumokba, eddig a Hadtörténeti volt a legérdekesebb.”
A Mátyás tábor „fiúszekciójának” tagjai érdeklődésük és vérmérsékletük szerint beszéltek eddigi élményeikről, sőt – némileg meglepve minket – azt is elárulták, hogy rendszeresen beneveznek a kézműves-foglalkozásokra. Legutóbb karkötőket készítettek, amiket hazavihettek.
Persze, fiúkról lévén szó, a fő elfoglaltság a foci, ha rajtuk múlna, egész nap a labdát kergetnék a pályán. Sajnos nincs műfű, amin azért jobban sikerülne a cselezés, és árnyék sem nagyon, de ez sem zavarja különösebben a táborlakókat, mert – állításuk szerint – a játékot egyszerűen nem lehet abbahagyni.
Ha pedig mégis, és már nagyon nagy a meleg, szívesen strandolnak az árnyékolókkal ellátott medencében, ahol a tanárok felügyelete mellett szabadon játszhatnak. Öt perc ugrálás engedélyezett, sőt akár szaltózni is lehetne, erre azonban még nem volt példa, ugyanis senkinek nem sikerült végrehajtani a valóban nem egyszerű műveletet. Gyakorolni azért lehet, és a vállalkozó kedvűek a csapatversenyekben is kipróbálhatják tudásukat.Hegyvideki_taborkorkep6„Van, amikor a fiúk kiállnak ellenünk, máskor vegyes csapatokat csinálunk, de az az igazi, amikor a tanárok is beszállnak a játékba” – vették át a szót a lányok, akik a focizásból és a számháborúból sem akarnak kimaradni. Ritka dolog, de most abban is egyetértettek a fiúkkal, hogy a medencébe ugrálásnál nincs szórakoztatóbb.
A gyerekek élménybeszámolóit Mester Ilona táborvezető azzal egészítette ki, hogy a szervezők igyekeznek változatossá tenni az együtt eltöltött napokat. Egyebek közt lesz kutyás műsor és állatbemutató, eljön Tóth Laca bűvész, míg Borbély Enikőtől a zumba alaplépéseit tanulhatják meg az érdeklődők. Együtt ellátogatnak a Piczinke Póniudvarba, a Feneketlen-tóhoz, a gellérthegyi játszótérre, az állatkertbe és a tropikáriumba. Nem hiányozhatnak az egész napos utazások sem, a tervek szerint Ócsára, Szentendrére, Esztergomba és Nagyszénásra viszik el a táborlakókat.
„Örömmel tapasztaljuk, hogy az idén különösen népszerűek a múzeumi kirándulások, ezért újabb helyszínekkel bővítjük a programot” – mondta Mester Ilona. Mindez nem jelent plusz anyagi terhet a szülőknek, hiszen kizárólag a napközis ellátásért kell fizetniük, minden más költséget (utazások, belépőjegyek ára) az önkormányzat áll.
A Mátyás király út 53. alatt működő Mátyás tábor augusztus 19-ig tart nyitva.

mm.