Kiforditott_varos_kepeken

(Ki)fordított város fényképeken

Horti Gabriella két éve foglalkozik komolyabban fotográfiával. Az amatőr fotós első kiállítása a hegyvidéki polgármesteri hivatal földszinti folyosógalériáján nyílt meg június végén. Mint mondta, barátai unszolására vágott bele, hogy munkáiból összeállítson egy tárlatra való anyagot, és most kíváncsian várja a közönség visszajelzését.
Művei megmutatásával az alkotó kitárulkozik, saját szellemi terébe von bennünket. Ha bátrak vagyunk belépni, szimbólumainak a személyesen túli rendjében felismerhetjük közös értékeinket, érzéseinket – fogalmazott a Nagy István gitárművész játékával színesített megnyitón Gyügyi Ödön, a Hegyvidéki Helytörténeti Gyűjtemény és Galéria, valamint a Kulturális Szalon munkatársa, aki önmagát „Magyar Ezüst érdemkeresztes grafirkásznak” nevezi.Kiforditott_varos_fenykepeken2Horti Gabriella egyik központi témája a fent és lent. Egy Pozsonyi úti, Bauhaus stílusú épület elegáns csigalépcsőháza, a 4-es metró lépcsősorai, a Müpa belső tere felülről fényképezve, a Deák téri óriáskerék, a bazilika kupolája belülről vagy fordítva, a repülőbemutató képe (a szerző szerint a kép nyomokban repülőt tartalmaz) mind-mind ezt járja körbe.
A másik kompozíciós elem, ami a képeket izgalmassá varázsolja, a fény és árnyék játéka. Hiába a kelenföldi vasútsor, vagy Csepel lerobbant házai a téma, szépséges fények játszanak a romos falakon. Az állatkerti tavon, a víziló feje mellett is a szemközti épület impozáns ablakai tükröződnek.
Vannak más szempontból érdekes felvételek. Kesernyés történelmi asszociációra ad alkalmat az egyik kopott csepeli ház falánál heverő, összegyűrt sörösdobozon látható vörös csillag, és különösen megragadó a Halászbástyáról felvett, hajnali párában úszó Lánchíd látványa.
A (Ki)fordított város című kiállítás megtekinthető a polgármesteri hivatalban (XII., Böszörményi út 23–25.) július 29-ig, ügyfélfogadási időben.

(-thy)