Kozossegi_terrel_bovult_az_adomanybolt

Közösségi térrel bővült az adománybolt

Öt évvel ezelőtt az Alkotás utca 39/a szám alatt, egy apró alagsori helyiségben nyitotta meg első adományboltját E-cherry néven a Közösségi Szociális Szövetkezet. Az olcsó holmikat kínáló, egyre növekvő népszerűségnek örvendő hely több alkalommal bővült az elmúlt években, sőt két újabb bolt is nyílt a fővárosban. Ennek ellenére a hegyvidéki üzletben nem szűnt meg a helyhiány, ezért az önkormányzattól pályázati úton – a nonprofit tevékenységre való tekintettel jelentős kedvezménnyel – újabb, szomszédos helyiségeket vett bérbe a tulajdonos.
„Régi tervünk volt egy közösségi tér létrehozása, ahol ingyenes, főként a környéken élőknek szóló előadásokat, képzéseket, klubokat tudunk tartani. Bár korábban is próbálkoztunk ilyesmivel, a sok áru mellett nem igazán fértünk el, vetítésre például teljesen alkalmatlan volt az üzlet” – beszélt a bővítés okairól az E-cherry adománybolt-hálózat szakmai vezetője. Vízkelety László elmondta, hogy a közösségi teret – amely az Alkotás utcai bolt új kulturális részlegének is tekinthető, hiszen ide kerültek át a használt könyvek és hanglemezek – kalákában, saját erőből alakították ki. A tavasszal birtokba vett helyiséget az elmúlt másfél hónapban együtt festették, mázolták, takarították a kollégák.
A közösségi programokat ősztől szeretnék elindítani, addig is az igényfelmérés és a szervezés zajlik. Egyik elképzelésük, hogy a boltba rendszeresen járó vevők közül néhányan előadást tartanának hobbijukról, szakterületükről, emberi történetekkel, sztorikkal fűszerezve. Azt is tervezik, hogy a közösségi tér mellett található – még felújításra váró – helyiségben a szövetkezet egyik tagjának közreműködésével ezermesterműhelyt hoznak létre a környéken élők által igénybe vehető szolgáltatásokkal.

d.