Nyáron is halálos veszély a szén-monoxid

A háztartások többségében a nyáron is használatban vannak a gázkazánok, gázüzemű átfolyós vízmelegítők, hiszen a legtöbb esetben ezek a készülékek állítják elő a meleg vizet. A nyári melegben csökkenhet a kémény huzatértéke, így fokozottan fennáll a veszélye annak, hogy szén-monoxid-visszaáramlás történik.
Nyílt égésterű berendezések esetében az égéstermék hőmérséklete és a lakáson kívüli, környezeti hőmérséklet különbségéből adódó nyomáskülönbség hatására távozik az égéstermék. Minél melegebb a külső hőmérséklet, annál kisebb a nyomáskülönbség, s gyengébb a kémény huzathatása.
Emiatt fokozottan figyelni kell a megfelelő levegő-utánpótlás biztosítására. Jól hőszigetelő, fokozott légzárású nyílászárók esetében mindenképpen gondoskodni szükséges megfelelően méretezett légbeeresztőről. A meglévő légbeeresztők átjárhatóságát folyamatosan biztosítani kell, rendszeres szellőztetéssel cserélni kell az ingatlan levegőjét, s a tüzelőberendezés használatát lehetőleg a reggeli és esti órákra korlátozni, amikor nagyobb az említett nyomáskülönbség.
Visszaáramláshoz vezethet a nem karbantartott gázkészülék is, valamint azok a háztartási eszközök, amelyek működésük közben megváltoztathatják a lakásban uralkodó nyomásviszonyokat. Jellemzően ilyen berendezés a konyhai szagelszívó, a ventilátor, de extrém esetben akár egy szárítós mosógép is veszélyforrás lehet. Ezeket a készülékeket nem szabad a tüzelőberendezéssel együtt használni.
Az óvintézkedések megtétele mellett javasolt felszerelni a fogyasztóvédelmi hatóság által megfelelőnek minősített szén-monoxid-riasztót! További információk: www.kemenysepro.hu. (Forrás: FŐKÉTÜSZ.)