Tovább a tartalomhoz Tovább a lábléchez

A pirulós, a tejszínes és a hasas – könnyű, gyors fogások

Ezúttal himnuszt zengünk a levesről, feltuningolunk egy régi klasszikust, s külön kitérünk arra, mi mindent jó tudni a fagyasztásról. Egytálételünket és túrós derelyénket pedig nem csak a rest asszonyoknak ajánljuk…

Pirulós brokkolikrémleves

Észrevettem, hogy az utánam jövő nemzedék egy emberként utálja a levesfőzést. Lányaim váltig állítják, hogy nincs is ennél fölöslegesebb tevékenység. Az sem igen zavarja őket, hogy kicsinyeik lelkesen tátogatnak, mint fióka a fészekben, ha leveskét neszelnek a közelben. Így hát nincs más hátra, előveszem a húszliteres fazekat, és nagy örömükre levest főzök. Az is igaz, hogy általában kiütéssel győzök, vagyis kiütöm az anyák által főzött főfogást a tányérból. Tulajdonképpen meg is sértődnék, ha a kicsik tudnának még bármit is enni az én levesem után…

 

Hozzávalók:

2 szép nagy fej friss brokkoli

só, bors, (házi!) vegeta

2 ek liszt

1 kis pohár tejfel

100 g lazacfilé

 

Feldaraboljuk a megmosott brokkolifejeket, és sós vízben megfőzzük. Amikor megpuhultak, ügyesen összeturmixszoljuk őket, a levet finoman adagolva hozzá, amíg elérjük a kívánt, krémes állagot. Megborsozzuk, és a tejfölben jól elkevert liszttel behabarjuk.
A lazacot is összeturmixszoljuk, kis maradék brokkolilével hígíthatjuk is, hogy könnyebben menjen, de azért elég sűrű maradjon. Csinos látvány, amikor a tányéron zölden gőzölgő krémleves közepére egy-egy kanál lazacot pöttyintünk. A_pirulos_a_tejszines_es_a_hasas2

 

Tejszínes, zöldséges csirkemell

A látszat ellenére ez is könnyen, gyorsan elkészíthető, mutatós főétel, vendégfogadásra is alkalmas. A fő, hogy mindig legyen otthon friss csirkemellfilé!

 

Hozzávalók:

30 dkg csirkemellfilé

25 dkg vegyes zöldség, lehetőleg süthető

fekete bors, 1 kk morzsolt oregánó

150 ml tejszín

10 dkg mozzarella sajt

 

A megmosott húst közepes méretű kockákra vágjuk, kicsit megsózzuk, megborsozzuk, forró olajon 4 percig aranybarnára sütjük, majd megfordítjuk, és ismét 4 percig sütjük. Felengedjük a tejszínnel, pár percig forraljuk, és készen van a hús.
Ekkor tesszük hozzá az előre megpárolt vegyes zöldséget, végül a tetejére szeleteljük a mozzarelladarabokat, és alufóliával szorosan letakarva tíz percre betesszük a sütőbe. (Vigyázzunk mindig, hogy a sajt ne érjen hozzá az alufóliához!) Legvégül eltávolítjuk az alufóliát, és aranybarnára sütjük a sajtot.A_pirulos_a_tejszines_es_a_hasas1
Könnyű, vidám, nyári eledel!

 

Rest asszony derelyéje

Biharnagybajom a hely, ahol a rest asszony lakik, gondolom, egy van belőle. Mindenesetre érdemes tanulmányozni a receptjét, csupán kívülálló érdeklődőként is. Hátha ránk talál egyszer egy ilyen rest asszony, akit kisegíthetünk a jó tippel. Én például múltkor a tükörben láttam egyet, amint csinálja a nokedlitésztát.

 

Hozzávalók:

1 tojás

liszt

tej, só

250 g túró

füstölt szalonna

1 pohár tejföl

 

A lisztből, tojásból, tejből, sóból nokedlitésztát készítünk, finoman beledolgozzuk a túrót. Ezután leveseskanállal forró, sós vízbe adagoljuk a galuskákat, és színéről fonákjára forgatva kifőzzük őket. Meglocsoljuk egy kis tejföllel, közben füstölt szalonnát kockázunk fel, és kevés zsíron megpirítjuk, ezt szórjuk a túrós galuskák tetejére.

Meglátják, senki se lesz rest megenni!A_pirulos_a_tejszines_es_a_hasas3

 

Hasas túrógombóc

A túrógombóc nálunk a mentőcsónak szerepét tölti be. Lásd: későn értünk haza, nincs otthon semmi értelmes felhasználható alapanyag, vagy csak egyszerűen lusták vagyunk bármit kitalálni. A normális túrógombóc azonban meglehetősen unalmas valami, ezért jó, ha megbolondítjuk egy kicsit…

 

Hozzávalók:

50 dkg tehéntúró

3 tojás

6 dkg liszt

6 dkg búzadara

 

A töltelékhez:

10 dkg méz (lehet még beletenni baracklekvárt)

8 dkg darált dió

20 dkg őszibarack (konzerv is jó!)

 

Elkészítjük a gombóc alapját, összedolgozzuk a túrót a tojásokkal, majd felváltva a liszttel és a búzadarával. Állni hagyjuk legalább 20 percig, hogy a dara megszívhassa magát.

Közben elkészítjük a tölteléket, összekeverjük a darált diót mézzel vagy baracklekvárral, belekeverjük az apró kockákra vágott őszibarackot, és a túrógombócokba töltjük a masszát. Jól összegömbölyítjük a gombócokat, és forró vízben kifőzzük. Tálaláskor meglocsolhatjuk a hagyományos cukros tejföllel is, vagy szárazon (zsiradék nélkül) pirított zsemlemorzsába hempergetjük a víz felszínére feljött és ott még egy darabig forralt túrógombócokat…
Egyébként készíthetjük még aszalt szilvás-diós, sonkás-sajtos, kapros-tejfölös töltelékkel is, vagy bármilyen tengeri herkentyűvel.A_pirulos_a_tejszines_es_a_hasas4