Ajandek_muskatlik_a_hegyvidekieknek

Ajándék muskátlik a hegyvidékieknek

Fejenként egy tálca, azaz tíz tő muskátlipalántával kedveskedett a hegyvidéki polgároknak az önkormányzat. A 32 ezer virág szétosztásában Pokorni Zoltán polgármester, valamint Fonti Krisztina, Váczi János és Kovács Lajos alpolgármesterek személyesen is közreműködtek.

Nyolcadik alkalommal hirdetett muskátliosztást a Hegyvidéki Önkormányzat. Az ingyen elvihető virágokat a szokott helyszíneken, a polgármesteri hivatal mellett, a városmajori templomnál, a Zugligeti Bölcsőde udvarán, a Rácz Aladár úti orvosi rendelő előtt, valamint a Fodor és a Pagony utca találkozásánál vehették át a kerület lakói.
„Azt szeretnénk, ha muskátlikkal telnének meg a házak ablakai, az erkélyek vagy akár a belső udvarok! Kezdeményezésünk lényege, hogy az ajándék virágok minél többeknek okozzanak örömet” – foglalta össze a 2009 óta minden évben megtartott akció lényegét a virágok kiosztásában – Fonti Krisztina, Váczi János és Kovács Lajos alpolgármesterekhez hasonlóan – személyesen segédkező Pokorni Zoltán. A polgármester egyúttal köszönetet mondott a hegyvidékieknek, ahogy fogalmazott, az igazi munkát ők végzik azzal, hogy elültetik és gondozzák a palántákat.
„Az önkormányzat tulajdonképpen csupán a katalizátor szerepét tölti be – hogy valóban virágba boruljanak a lakóházak, az már a polgárokon múlik. Nekik köszönhető, hogy a növények szebbé, otthonosabbá teszik a közterületeket” – mondta Pokorni Zoltán, hozzátéve, hogy az önkormányzat igyekszik jó példával elöl járni. A fasorok és parkok kezelése mellett minden esztendőben tízezres nagyságrendben telepíttet egynyári növényeket az ágyásokba, valamint muskátlidíszbe öltözteti a polgármesteri hivatal homlokzatát és a környező utcák mintegy száz villanyoszlopát.
A kerületiek lelkesedését emelte ki Fonti Krisztina, aki arról beszélt, jó látni, milyen sokan jönnek el minden évben a virágokért. Mint említette, épp ezért volt szükség a lakcímkártya bemutatására, hiszen így biztosan a helyiekhez kerültek a muskátlik.
„A Hegyvidék igazi zöld kerület, amihez a különféle önkormányzati kezdeményezések, a muskátliosztás mellett a szokásos tavaszi kerülettakarítás, az ökoiskolák és a nagy sikerű madárbarát kert program is hozzájárulnak” – emlékeztetett Kovács Lajos társadalmi megbízatású alpolgármester, aki az idei év terveivel kapcsolatban elmondta, hogy az önkormányzat szeretné növelni az őshonos növényfajok számát a közterületeken. A jövőben ezt szem előtt tartva történnek a telepítések, és az elképzelések szerint a lakosságot is segítik majd abban, hogy a magánkertekben elszaporodjanak a hegyvidéki és városi viszonyokat kedvelő, ide illő fajták. Kovács Lajos hangsúlyozta: mindez egy újabb jelentős lépés a városrész további „zöldítésében”.
A Zugligeti Bölcsődében várta a lakókat Váczi János. Az alpolgármester reményei szerint mielőbb viszontláthatjuk a közterületeket még szebbé tevő virágokat a házak ablakaiban és az erkélyeken. A hegyvidékieken mindenesetre bizonyosan nem múlik majd semmi, az általunk megkérdezettek szinte kivétel nélkül azt mondták, hogy a most átvett muskátlik mellé továbbiakat is elültetnek.
Varga Sándorné immár három éve mindig eljön a tálca muskátliért; mint elmesélte, a tavaly kapottakat sikerült átteleltetnie. „Kicsi az erkélyem, úgyhogy az idén csak néhány plusztövet kell vennem, és tele lesz virággal a két balkonládám” – mondta Ilike néni.
Az ablakokba teszi a növényeket az „újonc” Szalai házaspár. „Tavaly költöztünk a Hegyvidékre, és már akkor csodálkozva láttuk, milyen sok a muskátli a házunkban. Alig vártuk, hogy meghirdessék a virágosztást; ahogy hazaérünk, rögtön elültetjük a többi közé az új palántákat” – ígérte Szalai Irén, hozzáfűzve, hogy szomszédjaik példáját követve télen is igyekeznek megőrizni a növényeket.

MM.