Citrom_es_ami_mogotte_van

Citrom – és ami mögötte van

Sokszor vagyunk bajban, amikor a főzéshez kis mennyiséget kell felhasználnunk valamiből, aztán a többi a nyakunkon marad, megromlik, és kidobhatjuk. Itt van például a citrom, ez a C-vitaminban gazdag déligyümölcs, amiből általában egyszerre csak kevés kell.
Nem sokan tudják, hogy lecukrozva, felszeletelve és lefedve sokáig eláll. Vagy kettévágva, sóba vagy cukorba mártva pár napig frissen tartható. Figyeljünk rá, hogy mindig gyengén reszeljük a citromot, mert akkor nem lesz keserű. S még egy jó tanács: bármi ilyesmi (narancs, citrom, sajt, tészta, tök) gyalulásakor nyugodtan húzzunk gyűszűt az ujjunkra, így nem sértjük fel a kezünket! Továbbá a reszelt citromhéj sokáig eltartható, ha cukorral összekeverjük, vagy ha mélyhűtőbe tesszük.
Több levet ad a citrom, ha felvágás előtt kicsit felmelegítjük, vagy tenyerünkkel az asztal lapján görgetjük. Ha csak pár csepp lére van szükségünk, ne vágjuk fel a gyümölcsöt, mert úgy nagyon gyorsan kiszárad. Elég, ha beleszúrunk, és kinyomjuk a szükséges mennyiségű levet.
Ha már itt tartunk: mire is jó még a citrom csodás ereje, túl azon, hogy megőrzi az egészségünket, ha vízbe facsarva, cukor nélkül rendszeresen isszuk? A citromlé jól tisztítja a kés pengéjét, ha bekenjük vele, gyorsan leöblítjük, és szárazra töröljük. Könnyen lehet vele a ruhából rozsdafoltot, a terítőből teafoltot kivenni. Pár csepp citromlé eltünteti a tintafoltot ruhából, fáról.
A tojásfehérjét könnyebben kemény habbá verhetjük néhány csepp citromlé hozzáadásával. A felszeletelt gomba nem feketedik meg, ha meglocsoljuk egy kis citromlével. Ha nagyon puha a körmünk, esténként dörzsöljük be citromlével, és hagyjuk rajta reggelig.
A végére pedig talán a legfontosabb, ami esetenként életmentő is lehet: ha a torkunkon akad a halszálka, megmenekülhetünk, ha egy fél citrom levét – hígítás nélkül – megisszuk!

Kövesdy Zsuzsanna–Juhász Zsófia