Francia_fotosok_fenykepei

Francia fotósok fényképei

Négy francia fotós Perpignanról és Észak-Katalóniáról készített képei láthatók május végéig a Lívia-villában. Egyikük egy nemzetközi kórusfesztiválon ismerkedett meg a Diósdi Énekkarral, s az ismeretségből barátság, valamint egy kiállításra szóló meghívás lett.
Perpignan a középkorban Languedoc-Roussillon grófság székhelyeként Katalóniához tartozott, a 13–14. században Mallorca királyai viselték a grófi címet. 1659. november 7-én Fülöp spanyol király odaadta Franciaországnak Észak-Katalóniát. 1702-ig nem is szóltak Barcelonának erről a szerződésről. A franciák azonnal megtiltották a katalán nyelv hivatalos használatát, a tilalmat csak 2007 decemberében oldották fel. Bár a 300 éves tiltás mély nyomot hagyott az ott élő generációk életében, a katalán hagyomány mindmáig érezhető a vidéken.
A fotókon ikonikus épületek és tájrészletek tűnnek fel: a citadella, azaz a Palais des Rois de Majorque, a megmaradt bástyaerőd, a Castillet, a város főtemploma, a Cathédrale St-Jean, a collioure-i öböl, valamint a mediterrán tengerpart és a Roussillon síkságairól mindenhonnan jól látható, hóval fedett Canigou, a Pireneusok legmagasabb csúcsa. Mindezeket a felvételek készítőinek különböző látásmódja és érzelemvilága közvetíti számunkra.
„Az a fényképész, akitől tanultam, azt mondta, nem a technika a lényeges, hanem hogy ami elkészült, tetsszen neked – mesélte Michel Courtois-Denis. – Az én szenvedélyem a riportázs, az események megörökítése a fényképek segítségével.”
Marie Lacalmot főként a természet érdekli, a madarak, rovarok, virágok, tájak. Itt bemutatott képein ez utóbbiak hangulatát akarta átadni a nézőknek.
Stan Marie két és fél éve kezdett fotózni, a természet örökösen változó szépsége vonzza. Szereti time-laps technikával, hosszú idő alatt felvett képekkel az idő múlásának érzetét kelteni a nézőkben. Az urbex (urban exploration) stílussal is kísérletezik, elhagyatott épületekről készített fényképekre jelenetet ábrázoló képeket helyez.
Luc Berget hivatásos fotós. Vállalkozása volt, de most, hogy nyugdíjba ment, újra a saját örömére dolgozhat.
„Budapest csodálatos, egy hét alatt sajnos csak keveset tudunk megismerni belőle – mondta Michel. – A szakmai ártalom is lassítja a folyamatot, tegnap este például Luc kiválasztotta azt a helyet, amit ma naplementekor fotózik le.”
Az itt készült fényképeket a francia vendégek szeretnék majd kiállítani a katalán közönség előtt. A cím már meg is van: „Négy fotós nyolc szemmel Budapestről”.

(Balajthy)

 

A kiállítás a Lívia-villában (XII., Költő utca 1/a) megtekinthető előzetes bejelentkezés után (200-8713).