Szosz_nene_es_Email_ihlette_iskolasrajzok1
Lipták Anna rajza (I. hely)

Szösz néne és Email ihlette iskolásrajzok

A kerületi művészeti munkaközösség által szervezett rajzverseny díjazott alkotásaiból látható kiállítás a Kós Károly iskolában. A bemutatott munkákat versek ihlették: a költészet napja alkalmából az 5–6. osztályos versenyzők Varró Dániel Szösz néne és Rónay György Mondd, szereted az állatokat?, a 7–8. osztályosok pedig Varró Dániel Email, valamint Szeszélyeskedő című versei közül választhatták ki rajzaik témáját.
A fiatalabbak korcsoportjában Kirchlechner Farkas Bernadett, a Tamási Áron iskola ötödikes diákjának Szösz nénét ábrázoló alkotását ítélték a legjobbnak. A 7–8. osztályosok között szintén egy tamásis tanuló vehette át az első díjat. A nyolcadikos Lipták Anna az Emailhez készített illusztrációt, amely találóan fejezi ki Varró Dániel sorait: „Hiába nem láttalak még, az embert, / ha minden betűd mégis eleven, / ha érezlek, mint kisujjam az entert, / van nulladik látásra szerelem?”

Szosz_nene_es_Email_ihlette_iskolasrajzok2
Kovács Zsófia munkája (II. hely)
A zsír- vagy pasztellkrétával készült művek mellett kisplasztikai munkákat is díjazott a zsűri, ezek témája az „Ember és természet” volt. Az első díjat Hemmer Norbertnek, a Nyitott Világ Fejlesztő Iskola ötödik osztályos tanulójának ítélték oda, aki egy városi tájat formázott meg kerámiából. Ő is aktív résztvevője az iskolájában működő, Kerezsi Gyöngyi keramikusművész által vezetett szakkörnek, amelynek tagjai közül sokan beneveztek a versenyre.
„Az alsósok oktatásában még nagy szerepe van a vizualitásnak, ez azonban felsőben háttérbe szorul. Ezért is tartom fontosnak a kerületi versenyt, amely hozzájárulhat ahhoz, hogy megmaradjon a gyerekek kedve és képessége az ábrázoláshoz” – mondta a program szakmai szervezője, Cs. Varga Laura. A Kós Károly iskola rajz- és vizuális kultúra tanára hozzátette: nem véletlenül választották a verseket a rajzpályázat témájául, hiszen arra szeretnék bátorítani a diákokat, hogy komplexen foglalkozzanak a különböző művészeti ágakkal.
Szosz_nene_es_Email_ihlette_iskolasrajzok3
Greschik Márta rajza (II. hely)

sz.

 

A rajzverseny helyezettjeinek munkái, valamint a díjazott kisplasztikák május 25-ig láthatók a Kós Károly iskola (XII., Városmajor utca 59.) első emeleti folyosóján.