TeSzedd! a Kis-Sváb-hegyen

A hatodszor megrendezett „TeSzedd! – Önkéntesen a tiszta Magyarországért” akció mára hazánk legnagyobb önkéntes mozgalmává fejlődött. Mindenki csatlakozhat, aki nemcsak egyetért az elvekkel, hanem szívesen részt is vesz a kétkezi munkában.
A hegyvidéki székhelyű Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület budapesti helyi csoportja a Főkert Nonprofit Zrt.-vel együttműködve az idén a Kis-Sváb-hegyre szervezett szemétszedést. A tervezésbe és a végrehajtásba aktívan besegített a Fővárosi Rendészeti Igazgatóság Természetvédelmi Őrszolgálata.
A hegy felső részét minden tavasszal kitakarítják a környék kutyásai, ezért ott nem volt szükség szemétszedésre, de a Gaál József út felé eső lankákon, különösen az erdőkben bőségesen akadt tennivaló. A mintegy harminc önkéntes számára a Főkert biztosította a kesztyűket és a szemeteszsákokat. Az összegyűjtött hulladékot terepjárókkal hordták össze a Kissvábhegyi úti parkolóba, ahonnan az FKF Zrt. szállította el a szeméthalmot.
A vidám munka során egyre-másra tűntek fel az érdekes „leletek”, a gumiabroncstól a komplett autófényszóróig, amikről gyakran nehéz volt eldönteni, miért és hogyan kerültek az erdőbe. Az egész napos akció során 110 zsáknyi hulladék gyűlt össze. Csak remélni lehet, hogy a kitakarított terület hosszú ideig tiszta marad, és sem a környékbeliek, sem a messzebbről érkezők nem tekintik alkalmi lerakónak a továbbiakban.
TeSzedd! akció természetesen jövőre is lesz. Regisztrálni a www.szelektalok.hu/teszedd honlapon lehet egyénileg vagy csoportosan.

BI