Tovább csökkennek jövőre az adóterhek

A 2017-es költségvetés mindenekelőtt az adócsökkentésről és az otthonteremtésről fog szólni – mondta Fónagy János országgyűlési képviselő, aki Pokorni Zoltán polgármesterrel együtt sajtótájékoztatón ismertette a jövő évi büdzsé tervezetének legfontosabb részleteit.

„2016-ban és 2017-ben lényegesen többet költhetünk a jövőnkre” – jelentette ki az idei költségvetés módosítása, valamint a jövő évi büdzsé elfogadás előtt álló tervezete kapcsán Fónagy János. Az országgyűlési képviselő megjegyezte: az elmúlt években számos fontos lépést tett a kormány annak érdekében, hogy az ország ma stabil lábakon álljon. Visszafizették az IMF és az Európai Unió kölcsönét, csökkenő pályára állították az államadósságot, kiváltották sok százezer magyar család devizahitelét, átvállalták az önkormányzatok adósságát.
Fónagy János szerint a 2017-es költségvetés mindenekelőtt az adócsökkentésről és az otthonteremtésről fog szólni. Elmondta, hogy a sertéshús általános forgalmi adójának idei csökkentése után 2017. január 1-től a tej, a baromfi és a tojás áfáját is 27%-ról 5%-ra csökkentik, emellett az éttermi szolgáltatásokra és az internet-hozzáférésre is alacsonyabb, 18%-os áfa kulcsot fognak bevezetni. A 15%-os személyi jövedelemadó kulcs, amely az egyik legalacsonyabb Európában, jövőre is megmarad, míg a családi adókedvezmény havi összege a kétgyermekes családok esetében 2017 januárjától 15 ezer forintra nő gyermekenként.
A képviselő szólt arról is, hogy 2017-ben az eddigiekhez hasonlóan jelentős forrásokat kívánnak biztosítani az otthonteremtési programra. Ennek legfontosabb elemei az új és használt lakás vásárlására is felhasználható családi otthonteremtési kedvezmény (CSOK), az államilag támogatott kedvezményes hitel, valamint az áfa-csökkentés. A cél az –tette hozzá –, hogy minden magyar ember saját lakáshoz vagy házhoz juthasson, elérhető áron.
Pokorni Zoltán polgármester úgy vélte: nagy érték, hogy már 2016 közepén elfogadásra kerül a 2017-es büdzsé, ami az önkormányzatok számára is nyugodt tervezést tesz lehetővé. Például több idő marad utakat aszfaltozni: korábban, mire elfogadhatták a költségvetést és lebonyolították a közbeszerzéseket, fél év sem állt rendelkezésre, hogy a téli fagy beálltáig elvégezzék a szükséges kivitelezési munkákat. A polgármester a CSOK kapcsán megemlítette, hogy az állami kedvezmény az itt élők fantáziáját is megmozgatta, a hivatalban megjelenő érdeklődők növekvő száma azt mutatja, hogy sokan kezdtek el újra saját otthont tervezni.