Uj_helytorteneti_kiallitas_szabadulos_jatekkal

Új helytörténeti kiállítás „szabadulós” játékkal

A kerület kevésbé ismert, első világháborús éveit eleveníti fel a Hegyvidéki Helytörténeti Gyűjtemény legújabb kiállítása. Egy háború históriája általában had-, esetleg politikatörténet, azonban a mostani válogatás rávilágít arra, hogy egy olyan – az Osztrák–Magyar Monarchiához képest – kis területen is, mint a mai XII. kerületé, érdemes megvizsgálni a kapcsolódó eseményeket, történéseket.
A tárlat eredeti tárgyak és korabeli fotók segítségével mutatja be az itt működő hadikórházak életét. Kiderül, hogy a fronton megsebesülő katona hogyan jutott el a hátországbeli kórházakba, s ott milyen kezelésben részesült. Külön tablón látható a Vöröskereszt Erzsébet Kórháza (ma Sportkórház), ahol sebesültek ezreit látták el.
Önálló rész szól a Süss Nándor-féle Precíziós Mechanikai Intézetről (a későbbi MOM-ról) is, amely 1914-től hadi termelésre állt át, és fegyverek optikai alkatrészeit kezdte gyártani. A korabeli témák mellett helyet kapott a tárlaton az utókor emlékezete, így egyebek közt a Farkasréti temető katonaparcellája és a kerületben található első világháborús emlékművek történetének ismertetése is.
Egyedülálló érdekesség, hogy a kiállításhoz úgynevezett „szabadulós” játék kapcsolódik. Az erre benevezők műkincstolvajok szerepébe bújnak, és fél óra alatt logikai fejtörők segítségével kell megtalálniuk a kiutat jelentő megoldásokat. A játékot közösen készítették el a helytörténeti gyűjtemény munkatársai és a Budapest-szerte több hasonló szobát üzemeltető EscapeR tervezőcsapat tagjai.

(b.)

 

A Hegyvidéki Helytörténeti Gyűjtemény új kiállítását Pokorni Zoltán polgármester és Balla Tibor alezredes, a Hadtörténeti Múzeum munkatársa nyitja meg május 23-án 18 órakor. A tárlat díjmentesen látogatható nyitvatartási időben: kedden, csütörtökön és pénteken 10–18 óráig. Cím: XII., Beethoven utca 1/b.