Zoldovezeti-dij_a_lakokozossegnek

Zöldövezet-díj a lakóközösségnek

Díjat kapott a Városmajor utca 18. szám alatti társasház a MOL Zöldövezet Programja keretében. A lakók az összefogás sikerén felbuzdulva további közösségi célú fejlesztéseket szeretnének elindítani.

A több mint százéves Városmajor utca 18. szám alatti ház belső udvara korábban nem igazán csábította pihenésre, közös időtöltésre az ott élőket. A gangos udvar egészét borító sárga keramitburkolatot csak a felpúposodások tették „változatossá”; hiányoztak a növények és mindazok a kerti kellékek, amik otthonosabbá varázsolhatták volna a kis teret.
„Még csak fél éve laktunk itt, amikor a MOL Zöldövezet Programjának felhívását olvasva felmerült bennem: nekünk is pályáznunk kellene az udvar zöldítésére. Lakótársaim támogatták az elképzelést, ezért közös tervezésbe fogtunk” – idézte fel a társasház életét felpezsdítő ötlet megszületését Benedekné Nagy Judit. A tulajdonos, aki időközben a közös képviselői feladatokat is elvállalta, elmondta, hogy a lakóknak számtalan javaslata volt az udvar átalakítására, ezeket összegyúrva készült el a pályázati anyag.
A házban élők nemcsak a tervezést, hanem a kivitelezést is szinte teljes egészében maguk végezték el. Együtt építették az emelt virágágyást, a sziklakertet és a félköríves sövénnyel szegélyezett, romantikus kerti tavacskát. A régi keramitköveket is közösen rakták le újra az elegyengetett talajra, akárcsak az új, színes térkővel burkolt járdát, ami átlósan szeli át a kis udvart. „Négy-öt család kezdte el, aztán egyre többen jöttek segíteni, még a szomszédságból is” – mesélte Tánczos Borbála, aki szerint az együtt végzett munka nemcsak a házuk szebbé tételéhez járult hozzá, hanem ahhoz is, hogy jó közösség épüljön, jobban megismerjék egymást.
A lakóközösség a MOL Zöldövezet Programja keretében 500 ezer forint támogatást kapott a belső udvar átépítéséhez. Miután a szakmai zsűri úgy ítélte meg, hogy a társasházi kategóriában a Városmajor utcaiak munkája sikerült a legjobban, nekik adományozta a további félmillió forint pénzjutalommal járó – a pályázati kiírásnak megfelelő célokra fordítható – Zöldövezet-díjat. Ezt a megújult udvarban rendezett, kerti partival egybekötött díjátadó ünnepségen vehették át a lakók.
Az eddigi sikereken felbuzdulva a házban élők újabb pályázati lehetőségeket keresnek, hogy folytathassák a közös terek megújítását. Rendbe tennék a lepusztult állapotú lépcsőházat, amit akár kiállítóhelyként is használhatnának a jövőben. Emellett felújítanák a pincét, s egy részét közösségi helyiséggé alakítanák át, ott biztosítanának helyet azoknak az összejöveteleknek, amiket rossz idő esetén nem tudnak a nyitott udvaron megtartani.

z.