Ballagasi_viragbol_adomany

Ballagási virágból adomány

Elballagtak a Hegyvidéki Önkormányzat által működtetett három középiskola diákjai. A Sashegyi Arany János Általános Iskola és Gimnáziumban, a Tamási Áron Általános Iskola és Német Két Tannyelvű Nemzetiségi Gimnáziumban, valamint a Városmajori Gimnázium és Kós Károly Általános Iskolában összesen 317 végzős diák búcsúzott el középiskolás éveitől.
Közülük huszonnyolcan – mind a Városmajori Gimnázium tanulói – másképp is emlékezetessé tették életük e fontos szakaszát: elsőként csatlakoztak az idén először meghirdetett, országos „KézenFogva Ballagunk” programhoz. Az ötletgazda KézenFogva Alapítvány arra kérte a ballagó középiskolásokat, valamint rokonaikat és barátaikat, hogy egy-két szál virág árát ajánlják fel megváltozott munkaképességű fiatalok javára.
„Több iskolát kerestünk meg, végül a Gödöllői Református Líceum, a váci Bernáth Kálmán Kereskedelmi Iskola, az Újpesti Két Tanítási Nyelvű Műszaki Szakközépiskola és Szakiskola, továbbá a Városmajori Gimnázium diákjai döntöttek úgy, hogy saját környezetükben népszerűsítik a felhívásunkat – mondta Váradi Ildikó, az alapítvány programvezetője. – A program önkéntes, azt szeretnénk, ha idővel országos mozgalommá alakulna. Erre minden esély megvan; mi is megdöbbentünk, hogy már első alkalommal milyen sok támogatót sikerült megnyernünk.”
A felajánlásokból összegyűlt közel egymillió forintot – a Városmajori Gimnázium közösségétől közel 400 ezer forint érkezett – a megváltozott munkaképességűek munkára felkészítő képzésére fordítja az alapítvány.
A fogyatékos emberek közül sokan szereznek szakmát, megfelelő képesítést, de hiába kiváló munkaerők, ha nem tudnak beilleszkedni a munkahelyükön. Ebben segít a mentoráló képzés, ami felkészíti őket a kihívásokra, sőt az elején, szükség esetén, a munkahelyükre is elkíséri őket valaki. A tapasztalatok rendkívül pozitívak, a képzés résztvevőinek sikerül elhelyezkedni, és megtartják az állásukat.
„Nagyon jó érzés, hogy a magunk módján segíthetjük a hátrányos helyzetű emberek társadalmi beilleszkedését” – beszélt a diákok motivációjáról a városmajori végzősöket képviselő Rigó Péter, aki nem titkolta, először kicsit meglepődtek az ötleten, aztán ahogy egyre inkább megértették a célokat, úgy nőtt a lelkesedésük. A jelentkezésről egymástól függetlenül, egyénileg döntöttek.
Péter fontosnak tartotta megemlíteni, hogy nem a virágárusok elleni harcról van szó… „Igen, kevesebb virágot vesznek a szülők, de nem arra kértük őket, hogy minden csokorra szánt pénzüket ajánlják fel a programnak” – mondta a diák, hozzátéve, hogy reményeik szerint egy új hagyomány megteremtésének részesei lehetnek.

M.

 

További információk és adományozási lehetőség: www.kezenfogva.hu