Csak a lebomló zsákokat viszi el az FKF

A zöldhulladékot január 1-jétől helyben, kifejezetten erre a célra szolgáló edényben vagy biológiailag lebomló zsákban kell gyűjteni a hulladékgazdálkodás feltételeiről szóló 385/2014. (XII. 31.) Kormányrendelet alapján. Ez alól kivételt jelent, ha a szemetet komposztálják.
A Fővárosi Közterület-fenntartó (FKF) március végén kezdte meg a kerti zöldhulladék rendszeres begyűjtését. Fontos változás, hogy kizárólag az új típusú, biológiailag lebomló zsákokat szállítja el. A megmaradt régi FKF-es zsákokat sem kell eldobni, ezekbe május 31-ig kommunális hulladékot rakhatnak ki a lakók. Az önkormányzatok a régi zsákokat, saját edényeik mellé kihelyezve, közterületi hulladékgyűjtésre használhatják.
A zöldhulladékgyűjtőbe továbbra is kizárólag lehullott falevél, bokor- és fanyesedék, lenyírt fű vagy gyom kerülhet. Fenyő- és tujaféléket, diófalevelet és gallyakat nem szabad beletenni! Az előbbiek magas gyanta-, az utóbbiak jelentős olaj- és mérgezőanyag-tartalmuk miatt nehezítik a komposztálás folyamatát.
Az FKF arra kéri a felhasználókat, hogy ne terheljék túl a zsákokat, mert azok biológiailag lebomló, környezetkímélő összetételük miatt a megszokottnál könnyebben elszakadhatnak. Épp ezért a nagyobb gallyakat inkább kötegelve tegyék ki, és ehhez erősítsék hozzá a zsákokat. Szintén a gyorsabb lebomlás miatt érdemes egyszerre csak a szükséges mennyiségű zsákot megvásárolni.
A még nem használt, gyengébb minőségű, első szériás lebomló zsákokat kérésre kicserélik. Az új, biológiailag lebomló, 100 literes zöldhulladékgyűjtőket az FKF IX., Ecseri út 8–12. szám alatti ügyfélszolgálati irodájában, a II., Fő utca 47. szám alatti Budai Ügyfélszolgálati Központban, valamint a lakossági hulladékudvarokban árusítják 320 forintért. A viszonteladóknál ez az ár eltérő lehet.

mm.