Csucs_a_csucson1

Csúcs a csúcson

Negyedszer állított fel versenyrekordot Hirling Márk a Fuss a csúcsra! hétéves történetében. Ezúttal mindössze 21,46 másodpercre volt szüksége ahhoz, hogy felérjen a János-hegyi Erzsébet-kilátó tetejére.

Százharmincnégy lépcsőfok – ennyit kellett megtennie a hetedik alkalommal megrendezett Fuss a csúcsra! lépcsőfutóverseny közel kétszázötven résztvevőjének, kicsiknek és nagyoknak, futva, kocogva vagy akár tempósan gyalogolva, hogy feljussanak a János-hegyi Erzsébet-kilátó tetejére. A szervező Hegyvidéki Szabadidősport Nonprofit Kft. munkatársai igazi családi programot állítottak össze, a viadal szüneteiben a kilátó előtti színpadon színvonalas műsorok szórakoztatták a nézőket.
Fellépett a Jókai Mór iskola ritmikusgimnasztika-csoportja – a diákok Gálffy Andrea vezetésével kiváló eredményeket érnek el az országos versenyeken –, és látványos műsort adott a hegyvidéki Szivárvány Táncszínház, valamint a Csillagszemű néptánccsoport is. A legkisebbeket arcfestés, ugrálóvár, sőt egy lufihajtogató bohóc is várta.
A családi időtöltés fontosságát emelte ki Fonti Krisztina, aki arról beszélt, hogy az önkormányzat elkötelezett a szabadidősport támogatása és népszerűsítése mellett. A Fuss a csúcsra! alapötletét a New York-i Empire State Buildingben megrendezett világhírű lépcsőfutás szolgáltatta.
„Egy különleges és kifejezetten a Hegyvidékhez köthető családi sporteseményben és helyszínben gondolkodtunk, ami tovább öregbíti a kerület hírnevét. Így esett a választás a Hegyvidék egyik jelképére, az Erzsébet-kilátóra, amelyet Budapest legmagasabb pontjaként mindenki ismer” – idézte fel a verseny életre hívásának történetét az alpolgármester, kiemelve, hogy bár elsőre talán nem tűnik nehéznek, de a 134 lépcsőfokon felfutni nem könnyű feladat. Ezért is öröm látni, hogy minden évben sokan, köztük gyerekek és szépkorúak is elindulnak a jó hangulatú megméretésen – tette hozzá Fonti Krisztina, aki személyesen adta át a leggyorsabbaknak járó sportutalványokat.
Az idén ugyanis változott a verseny lebonyolítása. Míg korábban korcsoportonként és nemenként díjazták az első három helyezettet, ezúttal a gyermek, ifi, felnőtt és szenior kategóriákban előre meghatározták a szintidőket.
„Nagy örömünkre szolgál, hogy összesen huszonnyolc versenyző teljesítette a szintidőket. Ők egyenként ötezer forintos utalványt kaptak” – mondta Mándoki-Móczán Mónika, a Hegyvidéki Szabadidősport Nonprofit Kft. vezetője.Csucs_a_csucson2Az ingyenes nevezés mellé mindenkinek járt az esemény logójával díszített emlékpóló és ajándékcsomag, míg az abszolút győztes különdíjat is kapott. A 40 ezer forint értékű sportkupont a 2010, 2012 és 2015 után ismét rekordidőt – ezúttal 21,46 másodpercet – futó, az idén először a felnőttek közt induló Hirling Márk vihette haza. A második legjobb időt (24,32) a siketlimpián váltóúszásban nyolcadik helyezett Kiss Ádám érte el, a harmadik leggyorsabbnak pedig a kardvívásban magyar bajnoki csapatezüstöt szerző Puy Kristóf bizonyult (24,98).
„A Than Károly rendészeti gimnáziumba járok, ahol a sok osztály miatt gyakran a folyosón és a lépcsőházban tartjuk a testnevelésórákat. Ilyenkor rendszeresen lépcsőzünk, aminek most is hasznát vettem” – mesélte a vonulós tűzoltónak készülő Hirling Márk, aki elárulta, hogy futás közben igyekezett minél több helyen megkapaszkodni.
A Fuss a csúcsra! rekordere az utolsó szakaszt tartja a legnehezebbnek, a toronyban ugyanis nagyon szűk a hely. Márk már most az újabb kihíváson gondolkodik, mint mondta, nem tartja lehetetlennek, hogy legközelebb 20 másodpercen belül ér célba.

sm.