Fiatalok_nemzetkozi_baratsagvaltoja_az_Anna-reten

Fiatalok nemzetközi barátságváltója az Anna-réten

Egy feltörekvő és egyre népszerűbb sportág, az iskolai mezei futás legjobbjai adtak egymásnak randevút Budapesten: huszonnégy ország több mint négyszáz versenyzője vett részt a világbajnokságon. A Fogyatékosok Országos Diák- és Szabadidősport Szövetségének kezdeményezésére most először négy ország fogyatékkal élő, tanulásban korlátozott diákokkal is képviseltette magát a viadalon.
A Magyar Diáksport Szövetség által rendezett négynapos eseményen a Margitsziget adott otthont a fiúk és a lányok versenyének. Itt az iskolai csapatok mellett nemzeti válogatottak is összemérték tudásukat. A gyengébbik nem képviselőiből álló hatfős csapatok két, a fiúk három kört teljesítettek a 40 méter széles, 1800 méter hosszú futópályán.
A fiúknál a törökök, a lányoknál az ausztrálok voltak a legjobbak, míg a nemzeti válogatottaknál a marokkóiak nyerték a csapatversenyt, egyéniben pedig spanyol és ausztrál győzelem született. Helytálltak a magyar fiatalok is, a nemzeti válogatottak mezőnyében egyéniben Pavuk Tira a 10., a lánycsapat a 6., a fiúcsapat a 7. helyen végzett. Az iskolák között a fiúknál a Szent István Gimnázium 13., a lányoknál a Bolyai János Gimnázium és Szakközépiskola 18. lett.
A világbajnoki futamok másnapján a fiatalok kulturális programokon vettek részt, majd zárásként következett az úgynevezett barátságváltó a Hegyvidéki Önkormányzat jóvoltából az Anna-réten. A vidám futáson a tizenkilenc fős, véletlenszerűen összeállított csapatok tagjai a hagyományos stafétabot helyett fakanalat használtak. Mindez kiváló alkalmat szolgáltatott arra, hogy a különböző nemzetek sportolói még jobban megismerkedjenek egymással.

-os