A_Fold_napjat_unnepeltek_a_hegyvideki_ovodak1

A Föld napját ünnepelték a hegyvidéki óvodák

A Föld napja alkalmából világszerte rendezett események célja felhívni a figyelmet bolygónk természeti környezetének megóvására. Magyarország 1990-ben csatlakozott a mozgalomhoz, ami mára a legnagyobb önszerveződő környezeti megmozdulássá, „cselekvő ünneppé” vált. Természetesen a Hegyvidéken is így van ez – mi ezúttal a Zugliget és a Dimenzió Óvoda programjain jártunk.

A Zugliget Óvoda az idén projektnapot hirdetett a Föld napja alkalmából. Mivel szép napfényesnek ígérkezett a délelőtt, az óvónők kivitték a kertbe mindazokat a játékokat, eszközöket, amikre szükség volt a feladatok megoldásához. A gyerekek több csoportban, mint egy akadálypályán, végigsétáltak az egyes játszópontokon, kis füzetbe gyűjtve a jó feladatmegoldásért járó pecséteket.
Az egyik helyen a gyurmából készült alvó vulkánok szódabikarbóna, ecet és piros festék hatására füstölgő tűzhányókká váltak, s a nagycsoportosok elmesélték, hogy a föld gyomrában magma fortyog. Egy másik játékban a színek szerint párosított kártyákról eldönthették, melyik tetszik nekik – például a zöld park, vagy a betonplacc –, s elmondhatták, hogy miért. Nagy dobozokban turkálva zajlott a kincskeresés. A föld és a homok kavicsot, üveggolyót, diót, makkot, de műanyag darabkákat és alufóliát is rejtett – a kérdés az volt, melyik maradhat, és mi a hulladék.
Egy másik társaság gézzel letakart edénykéket szimatolt, el kellett találni, mi van bennük: föld, fű, fahéj, kávé, ecet, netán parfüm. Kicsit távolabb, a füvön nagyméretű kirakós várta a kicsiket, akik a négy őselem, a föld, a víz, a tűz és a levegő megjelenési formáit állíthatták össze apró darabokból. Az erdőmentő játék során szemetet kellett gyűjteni és szelektálni. Levezetőnek pedig az óvodások festett konzervdobozokra dobtak célba rongylabdával.
Mári Gáborné óvodavezető-helyettes és az óvónők egyszerű anyagokból fantáziadús készségfejlesztő játékokat, feladatokat találtak ki. A gyerekek tájékozottak voltak; látszott, hogy az óvodában és családjaikban is rendszeres beszédtéma környezetünk védelme. A_Fold_napjat_unnepeltek_a_hegyvideki_ovodak2

Virágba borult a Szarvas Gábor úti Dimenzió Óvoda a Föld napján. A gyerekek és szüleik egynyári virágokat vásároltak, és közösen elültették azokat a kertben, valamint az óvoda melletti kis utca zöld részein. Az óvodások egy-egy névre szóló virágládát kaptak, amibe a maguk által ültetett palánták kerültek – ezután napról napra nyomon követhetik, hogyan hálálják meg a növények a rendszeres locsolást, gondoskodást.
A családi napon a természet adta élményekkel más formában is találkozhattak a kicsik. Az udvar egyik részében pitypangból fontak koszorút, míg a másik felén „mozgásos érzékelő utat” alakítottak ki, ahol ki lehetett próbálni, milyen érzés cipő nélkül a földön, kavicsokon vagy faháncson sétálni.
A séta mellett futottak is a gyerekek, és nem csak a saját egészségükért. A családok ugyanis csatlakoztak egy daganatos betegséggel diagnosztizált, 16 éves kamaszlány – egykori KIMBI-óvodás – szüleinek, barátainak felhívásához, akik azt kérték: fussanak minél többen Patríciáért, és tegyék közzé az érte vállalt távokat egy Facebook-oldalon, hogy újból és újból erőt, biztatást adjanak neki a gyógyuláshoz.

(b–z.)