Futas_egy_jo_ugyert

Futás egy jó ügyért

„A hospice abban segít, hogy a beteg emberek megélhessék az élet szépségeit. Nem az elmúlásról szól, hanem arról, hogy az élet még tart” – így foglalta össze a hospice tevékenység lényegét Kovács Anita a Gesztenyés kertben első alkalommal megrendezett Hegyvidéki Nárcisz Futáson, amire elsősorban óvodásokat és kisiskolásokat hívott meg a Magyar Hospice Alapítvány.
Mint a programigazgató hangsúlyozta, arra törekednek, hogy a gyerekekben minél fiatalabb korban megerősödjön, a mindennapjaik részévé váljon a szolidaritás, a segítségnyújtás és a felelősségvállalás igénye. Ezt erősíti a Nárcisz futás is. „A sportrendezvény előtt az óvodákban és az iskolákban a pedagógusok elmesélték, mit jelképez a nárcisz és a közös futás, s hogy miről szól valójában a hospice szolgálat” – tette hozzá Kovács Anita.
Az ismeretátadás fontosságát emelte ki Monspart Sarolta tájfutó-világbajnok is, aki szerint a fiatalokban tudatosítani kell, hogy vannak beteg emberek, akiken lehet és kell is segíteni.
„Az önkormányzat évek óta együttműködik az alapítvánnyal. Régi-új kezdeményezés a Nárcisz futás is, ami eddig a Margitszigeten zajlott, ám úgy gondoltuk, a folytatásban jobb lenne egy állandó hegyvidéki helyszínt kijelölni” – beszélt az előzményekről Gilicze Zoltán, az önkormányzat oktatási és közművelődési irodájának vezetője.
A futáson több mint 150 óvodás, valamint a Virányos, a Pannonia Sacra és a Jókai iskolákból mintegy 100 diák vett részt. Valamennyien befizették a 200 forintos nevezési díjat, míg a felnőttek 500 forinttal járultak hozzá az alapítvány munkájához.

-oly