Gerinckontroll_a_mindennapokban

Gerinckontroll a mindennapokban

A gerincfájdalmakról esett szó az Idősek Egészség Iskolája legutóbbi előadásában. Dr. Ferenc Mária, az Országos Gerincgyógyászati Központ osztályvezető főorvosa arról beszélt, hogyan lehet a gerinckontroll segítségével eredményesen megküzdeni a gerincbetegségek okozta panaszokkal.

Mit jelent a gerinckontroll? – tette fel a sokakat érdeklő és érintő kérdést az Idősek Egészség Iskolája nyári szünet előtti utolsó találkozóján a Kulturális Szalonban dr. Ferenc Mária. Az Országos Gerincgyógyászati Központ osztályvezető főorvosa természetesen a választ is megadta: a gerinc védelmének szisztematikus tanulási folyamata, amit bármely életkorban el lehet kezdeni, de kétségtelenül akkor a legeredményesebb, ha ez már a legfiatalabb éveinkben megtörténik.
Az Országos Gerincgyógyászati Központban a gerinc védelmét szolgáló betegoktatás folyik az ott fekvők számára, ennek anyaga elolvasható a Gerinckontroll című könyvben. Az oktatás a konzervatív kezelés része, napi egy órában zajlik, hetente ismétlődő periódusokban, mindennap más-más témában – mondta dr. Ferenc Mária. Célja a széles körű ismeretátadás, a tanácsadás az akut és krónikus fájdalom élettanának megismertetésére és a betegség elfogadtatására, valamint a hibás gyógyszerszedési szokások megváltoztatása. Érdemes tudni ugyanis, hogy a legtöbb fájdalomcsillapító gyógyszert éppen a gerinccel kapcsolatos problémákra szedjük.
Az oktatás során a betegek megismerhetik a gerinc-rendellenességek esetén alkalmazott gyógytornamódszereket, a gerincvédelem, vagyis az ergonómia elemeit a különböző munkafolyamatokban, továbbá a helyes táplálkozási szokásokat. Az oktatók igyekeznek eloszlatni a gerincbetegségről és a terápiáról kialakult tévhiteket. A gyógyulás és a felépülés szempontjából rendkívül lényeges, hogy a páciensek megértsék betegségük lényegét, továbbá azt, hogy mely rizikófaktorok játszanak szerepet a kialakulásában, és miként képesek egészségesebb, minőségi életet élni ezek kiküszöbölésével.
A korszerű, szakmai alapokon nyugvó betegoktatás felhívja a gerincbetegségben szenvedők figyelmét arra, hogyan tudnak az elsajátított ismeretanyag segítségével saját gyógyulásuk aktív részeseivé válni. Az ismertető természetesen nem terjedhet ki valamennyi gerincbetegséggel kapcsolatos tudásanyag átadására – elsősorban a népbetegségnek számító kopásos eredetű, mechanikai okokra visszavezethető gerinc-rendellenességekre összpontosít.
Dr. Ferenc Mária előadásában beszélt a gerinc felépítéséről, működéséről, általánosságban a legtöbb embert érintő gerincbetegségekről, a tünettanról és a jelentősebb terápiás próbálkozásokról is, valamint ismertette a gerincvédelem szempontjából legszükségesebb mindennapi tanácsokat. A mozgásjavítás mindig is az egyik leglényegesebb eleme volt a gerincbetegségek kezelésével kapcsolatos terápiás tevékenységnek, de a táplálkozás is olyan terület, ahol folyamatosan lehet újat mondani – hangsúlyozta a főorvosnő. Kiemelt figyelmet kell fordítani a dietoterápiára mind a primer, mind a szekunder prevenció szempontjából, mert a korszerű táplálkozásra nevelés magában foglalja az alapvető életmódváltást és a táplálkozással összefüggő rizikófaktorok megszüntetését.
A szakember felsorolta a hibás gyógyszerszedés potenciális veszélyeit, valamint felhívta a figyelmet a mozgásszervi betegségekben leggyakrabban alkalmazott gyógyszercsoportok leginkább jellemző, kedvezőtlen mellékhatásaira és a szövődmények kockázatát növelő tényezőkre. Hangsúlyozta a pszicho-, a szociális és a környezeti faktorok szerepét a fájdalomérzékelésben, a tünetek kifejlődésében és azok krónikussá válásában, továbbá a pszichológus alapvető szerepét a fájdalommal való megküzdés stratégiáiban.
Az előadás végén dr. Ferenc Mária az intézetben végzett felmérés alapján ismertette a terápiás betegoktatás rövid és hosszú távú pozitív hatásait. A legfontosabb eredménynek azt tartja, hogy a betegek hetven százaléka megváltoztatta az életmódját, másfél év alatt hatvannyolc százalékuknál nem tértek vissza a panaszok, és több mint hetven százalékkal csökkentették a fájdalomcsillapító gyógyszerek szedését.
A gerincvédelem megtanulása sohasem késő, bármilyen korban el lehet, sőt el is kell kezdeni!

MM.

 

Információk a Gerinckontroll című könyvről: www.bhc.hu