Kozeledo_veszelyek_kisallatainkra

Közeledő veszélyek kisállatainkra

Terjedőben van hazánkban a korábban egzotikus betegségnek számító, szúnyogok által továbbadott bőrférgesség és szívférgesség, így egyre több gondot kell fordítanunk kutyáink és macskáink védelmére.

A kutyák 10-20 százaléka már fertőzött bőrféreggel, Budapesten is gyakori ez a betegség. A bőrférgek 5-15 centiméter hosszúak, a bőr alatti szövetekben telepednek meg, ahol viszketést, a bőr korpásodását, szőrhullást okozhatnak.
Tipikus formájuk a bőr alatti kötőszövetben képződő csomók megjelenése, amelyekben élő vagy elhalt féreg található. A csomók sebészi úton való eltávolításával, valamint egy speciális, a nyak bőrére csepegtethető készítmény tartós adagolásával megszabadulhatunk a kifejlett férgektől.
A szívférgek a szívből kiinduló nagy tüdőerekben és a szívben élősködnek, a 20-40 (!) centiméter hosszúságot is elérik. Előfordulásuk Magyarországon szerencsére ritka, „csak” a kutyák 2-3 százaléka fertőzött.
Az akár hét évig is elélő szívféreg a szív nagy ereit károsítva okozhat súlyos tüneteket: fáradékonyság, köhögés, nehezített légzés, a has térfogatának növekedése, megerőltetés hatására hirtelen halál következhet be. A nagyméretű, kifejlett férgek elpusztítása a szervezetben nehézkes, hiszen a nagy erekben mechanikai és toxikus károkat idéz elő az elölt féreg. A még tünetmentes állapotban felfedezett szívférgesség esetén van remény a gyógyulásra.
Mindkét betegség előfordul kutyákban, macskákban és vadászgörényekben. Ritkán az ember is megbetegedhet: bőr alatti csomók alakulhatnak ki.
Az élősködők lárvái szúnyogcsípés útján jutnak kedvenceinkbe. Fél év alatt kifejlett férgekké válnak, majd szaporodnak, és több százezer utódot, „bébiférget”, azaz mikrofiláriát hoznak létre, ezek a vérkeringésben tartózkodnak. Mindkét betegség akár évekig tünetmentes lehet, de a vérben keringő sok-sok lárva fertőző forrássá válik a többi állat (és az ember) számára.
A betegség könnyedén megelőzhető, ám egyes lárvaölő szerek használata veszélyes is lehet kedvencünkre, ha a bőrféreg vagy a szívféreg lárvái nagy számban, egyszerre pusztulnak el. Ekkor súlyos rosszullétet okoznak, ezért követnünk kell az állatorvosok által javasolt protokollokat.
A megelőzésre a szúnyogszezonban, azaz májustól októberig kell gondolni. Az egyik lehetőség a fertőzés terjesztésében felelős szúnyogok riasztása speciális nyakörvvel vagy nyakba csepegtetős készítménnyel. Biztosabb megoldás a szúnyogok által bejuttatott féreglárvák elpusztítása. Ehhez való szer kapható tabletta vagy nyakba csepegtetős készítmény formájában. Ezek a gyógyszerek csak előzetesen kivizsgált kutyáknak adhatók aggálymentesen.
A vizsgálattal a parazitológusok a mozgó lárvákat (mikrofiláriákat) keresik egy csepp vérből, vagy a megfestett lárvákat nézik egy kémcsőnyi vér üledékében (Knott teszt). Kifejlett féreg kimutatására a vér szerológiai vizsgálatán alapuló gyorstesztnél van lehetőség. A hazai szakemberek hathavonta összesen három alkalommal végzett, majd évente egyszeri szűrővizsgálatot javasolnak (Knott teszt), folyamatos lárvaölő kezelés mellett. A vérvételre a kora délutáni és az esti időpontok a legalkalmasabbak, mert akkor nagyobb számban találhatók mikrofiláriák a vérpályában.
Macskák alig fogékonyak ezekre a parazitákra, azonban kisebb testtömegük miatt már egy-két szívféreg megtelepedése is halálos lehet számukra. Szúnyogellenes készítményekkel nem védekezhetünk, a mikrofiláriák kimutatása a vérből sokszor lehetetlen, így náluk a havonta alkalmazott lárvaölő hatású gyógyszerek beadása lehet a megoldás a megelőzésre.

k.