Zugligeti_Est_csaladias_hangulatban

Zugligeti Est családias hangulatban

A Zugligeti Általános Iskola diákjainak életében minden évben van egy olyan kitüntetett nap, amikor reflektorfénybe kerülhetnek, megmutathatják a szülők, a tanárok és az iskolatársak előtt, mire képesek együtt, az osztályukkal vagy önállóan, például a zene, vagy a mozgáskultúra világában. Ez a rendkívüli alkalom a Zugligeti Est, aminek a hagyományokhoz híven az idén is a MOM Kulturális Központ színházterme adott otthont.

„Évről évre van egy nap, amikor összejövünk, szülők, diákok, tanárok, és semmi más dolgunk nincs, mint hogy nevessünk, szórakozzunk, örüljünk egymásnak, akárcsak egy családi ünnepségen” – mondta Bernyák Adrienn igazgató az idei Zugligeti Est résztvevőit köszöntve. Találó volt az iskola vezetőjének családi ünnepre utaló hasonlata, hiszen a legtöbb iskolai műsorra jellemző az oldott közösségi hangulat, ám a zugligetisek programjait a bensőségesség is érezhetően áthatja szinte minden alkalommal. A családiasság egyrészt valószínűleg az iskola méreteiből adódik, de a szeretetteljes légkörhöz az is szükséges, hogy a tanárok és a diákok közösségét az egymásra való nyitottság, odafigyelés jellemezze, képes legyen mindenki értékelni a másik teljesítményét, tudjanak örülni egymás sikereinek.
Ritka például az olyan műsor, amiben a műsorközlő is vastapsot kap, a MOM Kulturális Központban rendezett Zugligeti Esten azonban a produkciókat felkonferáló diákoknak is kijárt az elismerés. Ezek után nem meglepő, hogy az egy szál hegedűvel, vagy vadászkürttel színpadra álló gyerekek és a zongorista növendékek éppúgy zajos sikert arattak, mint azok a komplett osztályok, amelyek különleges táncprodukciókkal és színielőadásokkal örvendeztették meg a közönséget.
A gyerekek nagy izgalommal várták például a hetedik osztályosokat, akik a sötétben UV-fényben kirajzolódó struccfigurákkal egyebek közt a Muppet Show dallamaira mutattak be szórakoztató előadást. De az akrobatika-szakkör fellépését, a trambulinról indított látványos szaltókat és repülő gurulóátfordulásokat is lelkesen figyelték a nézők.
„Tizenketten vagyunk a csoportban, heti egy alkalommal edzünk” – mesélt az akrobatikások felkészüléséről az egyik oszlopos tag, Várallyay György, aki a fellépés után, a műsorszünetben is épp hátra szaltókat gyakorolt az udvaron. A hetedikes fiú négy éve tagja az iskolai akrobatikacsapatnak, emellett más különleges sportoknak is hódol a szabad idejében, az extrém rollertől a BMX-en át a gördeszkáig sokféle „műfajban” kipróbálta már magát. Mostanában a parkourozás van soron, azt gyakorolja, hogyan lehet akadályokon keresztül minél látványosabb mozdulatokkal eljutni egyik helyről a másikra.
A Zugligeti Est színielőadásai, a táncos és akrobatikus produkciókhoz hasonlóan, üdítő színfoltjai voltak a műsornak. A harmadikosok a Shrek rendhagyó olvasónaplóját vitték színre, a negyedikesek egy csodálatos gyógyulás történetét adták elő, míg az ötödikesek A bolond falu című népmeséből átdolgozott színdarabbal léptek fel.
A 2. b osztály tanulói a saját meséjüket mutatták be Minden jó, ha vége jó címmel. „Olyan mesére vágytunk, amiben mindenki a kedvére való szerepet játszhatja el” – magyarázta a másodikosok tanítónője, miért döntött úgy az osztály, hogy maga írja meg a színpadra állítandó történetet. Simon Szilvia felidézte, hogy a verses mesét az olvasásórák végén közösen költötték, strófáról strófára. Így állt össze a váratlan fordulatokban bővelkedő história a hétfejű sárkányról, aki azért küzd, hogy megszabadulhasson a hisztis királylányoktól.
Az iskolai műsor szokás szerint a nyolcadikosok búcsújával ért véget, előtte azonban a tanárok is bemutatták meglepetésszámukat: a pedagóguskar a Hattyúk tava című balett egy részletét adta elő burleszkszerű feldolgozásban. Az ováció ezúttal sem maradt el, a jelenlévők tapsviharral ünnepelték a tanárnőket, valamint Annus László testnevelőt, aki kolléganőihez hasonlóan balerinának öltözve nyújtott felejthetetlen alakítást.

d.

 

Futópályára gyűjtöttek a szülők

A Zugligeti Est a szórakozás mellett a jótékonykodásra is alkalmat adott, a program ideje alatt a szülők több mint hatszázezer forintot ajánlottak fel az intézmény fejlesztéseit támogató Zugligeti Iskola Alapítvány részére. Benke Gábor kuratóriumi elnök elmondta, hogy az oktatási intézmény egy rekortán futópályát alakítana ki az udvaron, ennek megvalósításához szeretne hozzájárulni az alapítvány a szülői felajánlásokból.