Dijaztak_a_normafai_pavilonterveket1
Borbás Réka, Borbás Renáta, Szarvas Richárd Zoltán, Szigony János Gergely és Szintén Bianka munkája

Díjazták a legjobb normafai pavilonterveket

A szakmai zsűri szerint kreatív és kiváló minőségű megoldások születtek a Normafa területén telepítendő esőbeállók és pavilonok tervezésére kiírt ötletpályázatra. A Hegyvidéki Önkormányzat célja, hogy minden kiszolgáló funkciónak megfelelő keretet teremtsen.

„Köszönet illeti a pályázókat, hogy időt és energiát nem kímélve számos kiváló ötletet dolgoztak ki munkáikban” – mondta Pokorni Zoltán polgármester a Normafa területére telepítendő esőbeállók és pavilonok tervezésére vonatkozó ötletpályázat eredményhirdetésén. Hozzátette, nem volt könnyű dolga az alkotóknak, hiszen olyan tervekkel kellett előállniuk, amik illeszkednek a Normafa természeti környezetébe, és sokféle meglévő funkcionális igényt képesek kielégíteni.
Az a cél, hogy „ne a Wartburg csomagtartójából árulják a főtt kukoricát” – fogalmazott a polgármester, azaz legyenek kulturált kialakítású büfék, továbbá minden más kiszolgáló funkciónak – esőbeállónak, kerékpárkölcsönzőnek, csomagmegőrzőnek – teremtsenek megfelelő kereteket, a helyszínhez méltó formában. A legjobb ötletek alapján még az idén elkészülhetnek a pavilonok tervei. Ezek megvalósítására a jelenleg is burkolt részeken, először várhatóan a Libegő felső végállomásánál, valamint az Anna-rét mellett, a Vasas Síház előtti parkoló területén kerülne sor. A későbbiekben a Normafa Síház melletti, felszámolandó parkoló és buszforduló helyén jelenhetnének meg a látogatókat kiszolgáló kis pavilonépületek.
Hapszné Tarcsafalvi Eszter főépítész elmondta, hogy jelentős szakmai érdeklődés kísérte az önkormányzat kiírását, közel kétszázan regisztráltak a pályázatra, ezt követően pedig összesen harmincöten adtak be pályaművet. Az eredeti megoldások sokaságát felvonultató, kreatív és kiváló minőségű anyagok közül a szakmai zsűri több szempontot mérlegelve választotta ki a megvalósításra javasolt koncepciókat. A természeti és épített környezethez, valamint a már elkezdett fejlesztés során alkalmazott arculathoz való illeszkedést éppúgy vizsgálta, mint a korszerűséget, a tartós anyaghasználatot, továbbá a gazdaságos gyártás, üzemeltethetőség, karbantartás és szállítás lehetőségeit.
A bírálóbizottság szavazásra jogosult tagja volt a polgármester és a főépítész mellett Eltér István, a Magyar Építész Kamara alelnöke, dr. Finta József Ybl- és Kossuth-díjas építész, Bodonyi Csaba Széchenyi- és Ybl-díjas építész, valamint Vincze Attila táj- és kertépítész. Az ő döntésük alapján a pályázati feltételeknek megfelelő huszonkilenc pályaműből kettőt rangsorolás nélkül díjazott, kettőt „kiemelt megvételben”, további ötöt „megvételben” részesített a Hegyvidéki Önkormányzat, amely a teljes díjazásra álló keretösszeget, azaz összesen négymillió forintot szétosztotta.
A két legjobbnak ítélt, 800 ezer forint díjazással járó mű egyikét a Pécsi Tudományegyetem Műszaki és Informatikai Karának hallgatóiból összeállt ötfős csapat (Borbás Réka, Borbás Renáta, Szarvas Richárd Zoltán, Szigony János Gergely és Szintén Bianka) készítette, míg a másikat a Vikár és Lukács Építészstúdió Kft. munkatársai (Kákóczki Norbert, Bencsik Tamás, Mangel-Hóbor Eszter és Mangel János) jegyzik. Az önkormányzat elképzelései szerint a díjazott és megvételben részesített művekből hamarosan kiállítás készülhet a MOM Kulturális Központban.

Dijaztak_a_normafai_pavilonterveket1
A Vikár és Lukács Építészstúdió Kft. munkatársainak pályaműve

sz.