Fortelyok_a_nagytakaritashoz

Fortélyok nagytakarításhoz

Nem ritkaság, hogy szagok, ízek, fizikai élmények hatására döbbenünk rá a valóságra, ismerjük meg a világ igazi természetét. A következő eset az „átkos” idején történt, amikor még dívott a szép emlékű sorkatonaság intézménye, amely aztán életre szóló mesélnivalót, sztoridömpinget adott egykori elszenvedői számára.
Történt egyszer, hogy terepgyakorlatra kivitték a mozgókonyhát is. A századparancsnok szaglászott, beleszimatolt a levegőbe, és megkérdezte a szakácsot: „Mondja már, katona, mi ez a benzinízű folyadék?” „Benzinízű? Akkor az a kávé, mert ha petróleumíze lenne, akkor a tea lenne!”
A vegyszerek jelenléte az életünkben már fel se tűnik senkinek, oly természetessé vált, oly nélkülözhetetlennek hisszük őket. Az évszakok váltakozásával minduntalan szembesülünk a nagytakarítás nyűgével, rémével. Begyűjtjük a különféle savas és lúgos, fertőtlenítő mosó-, pucoló-, oldó- és ápolószereket, hogy nyugodtan alhassunk.
Régen a ludovikás az első, tízperces vizit idején lerakta maga mellé a padlóra a csákóját, aztán távozáskor rögtön látta, szoktak-e takarítani a lányos háznál. Hol vannak már azok a sötét téli esték, amikor nyugodtan hívhattunk vendéget, mert nem kellett attól tartanunk, hogy kiderül, nem lehet már átlátni az ablakokon a gyerekmancsnyomoktól…?
Mostanában a nappalok egyre hosszabbak, a vendégek világosban érkeznek, nincs menekvés, elő hát a takarítószerekkel! A takarítás elodázhatatlan kényszere rávisz minket, hogy a reklámok sulykolta csodaszerekhez, a környezetre káros vegyi anyagokhoz nyúljunk.
Holott, amint látni fogjuk, sokszor a legkézenfekvőbb anyagok is elegendők a lakás újravarázslásához. Ecet, szódabikarbóna, citrom, mosószóda, mosószappan – öt olyan dolog, ami valószínűleg minden háztartásban előfordul a maga természetességében. Ha pedig nem, akkor könnyen beszerezhető.
Használatuk kézenfekvő és megfelelő lenne otthonunk tisztán tartásához, mégis bizalmatlanok vagyunk, lenézzük, mellőzzük őket. Pedig a felsorolt hétköznapi szerek bőségesen elégségesek, ráadásul hatalmas költségekbe se vernénk magunkat. De mint tudjuk, alaptulajdonságunkká vált, hogy ami olcsó, netán ingyen kapható, abban nem hiszünk, nem bízunk úgy, mint a költséges, ártalmas, környezetszennyező vegyszerekben.
A legtöbb tennivaló minden bizonnyal mindig a konyhában akad. A súroló- vagy általános tisztítószereket felválthatjuk a szódabikarbónával, sőt ecettel kombinálva is alkalmazhatjuk. A tűzhelyre kifolyt, odaégett ételmaradék eltüntetésében a víz, a szódabikarbóna és a mosószóda keverékéből kutyult paszta segíthet. Az ágyra szórt szódabikarbóna fertőtlenít, szagtalanít, utána csak össze kell porszívózni.
Utálatos dolog a mikrohullámú sütő takarítása is. Azonban ha egy tál citromos vizet helyezünk bele, a folyadékot elpárologtatva megkönnyítjük a dolgunkat, ugyanis az elegyből felszálló gőz feloldja a kifröccsent szennyeződéseket, amiket így már könnyebben eltávolíthatunk.
A szódabikarbóna és az ecet keverékét egyébként a lefolyó tisztításához is felhasználhatjuk. A szódabikarbóna szagtalanításra is kiváló, míg ha a boltban kapható, drága légfrissítőket és szagtalanítókat használjuk, allergiát, légúti panaszokat, súlyosabb esetben egészségügyi problémákat is okozhatunk magunknak és családtagjainknak, hosszú távon pedig környezetünknek. E szerek ugyanis szintetikus illatanyagaikkal tulajdonképpen a beltéri légszennyezést növelik.
Ehelyett inkább szellőztessünk gyakrabban, helyezzünk el növényeket minden szobában, és használjunk természetes pot-pourrit (ne a mesterségesen illatosított verziót), a szárított virágok, gyümölcsök, illóolajok ugyanis szinte csodát tesznek.
Az ablakok tisztítását ecettel, vízzel és közönséges újságpapírral is elvégezhetjük, méghozzá igen jó eredménnyel. Ha szükséges, vízkőoldóként használhatunk ecetet vagy citromlét, a vécékagylót ugyancsak szódabikarbónával vagy ecetes vízzel súrolhatjuk tisztára.
A mosáshoz meg ott a mosószappan és a mosószóda. Az utóbbival azért óvatosan bánjunk, soha ne használjuk töményen, kizárólagosan, csak mindig hígítva! Tapasztalatból mondom, a szétégetett függönyömet siratva.

kj