Osszefogtak_a_keruleti_fogyatekos_emberek

Összefogtak a kerületi fogyatékos emberek

Tavaly decemberben azzal a céllal alakult meg a Mozgássérültek Budapesti Egyesületének XII. kerületi klubja, hogy összefogja és képviselje a Hegyvidéken élő fogyatékos embereket. A klub nyilvánosan működik, az egyesület folyamatosan várja új tagok jelentkezését.

A Mozgássérültek Budapesti Egyesülete decemberben megalakuló XII. kerületi klubjának legfontosabb feladata a hegyvidéki fogyatékos emberek közösségének szervezése, valamint érdekeik érvényesítése a legkülönbözőbb társadalmi és hivatali fórumokon. Nem csupán a mozgásukban korlátozottak képviseletét látja el, hanem fogyatékosságuk természetétől függetlenül valamennyi sorstársat várja – foglalta össze a civil szerveződés létrejöttének miértjét Fejér Gyuláné Anna klubvezető.
A klubtagok minden hónap második szerdáján a Németvölgy Gondozási Központban találkoznak, a klubnapon az aktualitások ismertetése mellett az egyéni kérdésekkel, problémákkal is foglalkoznak, és ami legalább ennyire fontos, sokat beszélgetnek egymással. Hasznos tanácsokat kapnak egyebek mellett az akadálymentesítéssel, a szociális és egészségügyi támogatásokkal kapcsolatban, segítenek nekik a munkakeresésben és az Erzsébet-utalványok üdülési felhasználásában. Karácsonykor ünnepséget szerveztek számukra.
„A taglétszám emelkedése lehetőséget teremt a közösségi programok szervezésére. A klubfoglalkozásokon kívül hajókirándulást, színház-, cirkusz-, múzeum-, uszoda-, állatkert- és mozilátogatást, kirándulásokat, gyógylovaglást tervezünk” – sorolta az elképzeléseket Fejérné. Elmondta még, hogy az egyesület albertirsai üdülőjében kedvezményes, gyógyfürdőzéssel egybekötött üdülési lehetőség és számos más program várja a klub tagjait. Kerekesszék és egyéb segédeszközök kölcsönzésére is lehetőségük nyílik, míg a speciális szállítószolgálat a külső programokban való részvételüket könnyíti meg.
Földesi Erzsébet, a Mozgássérültek Budapesti Egyesületének elnöke szerint a klub valójában egy önsegítő közösség, amely munkájával megkönnyíti a kerületben élő valamennyi fogyatékos ember életét. Ennek része a problémák meghatározása és bemutatása, valamint javaslatok megfogalmazása, hiszen a helyi kérdéseket ezen a szinten lehet a leghatékonyabban kezelni.
Ilyen kérdés az akadálymentesítés, ami alapvető feltétele annak, hogy a fogyatékosok be tudjanak kapcsolódni minden programba. Erről egyébként folyamatosan egyeztetnek az önkormányzattal, ahogyan a Normafa-rehabilitációs megbeszéléseken is részt vesznek az egyesület képviselői.
„A kerület kérésére tagjaink egy rehabilitációs szakmérnökkel javaslatot tesznek, milyen fejlesztésekre van szükség ahhoz, hogy a területet kényelmesen használhassák a nehezen mozgó idősek, a halláskárosultak, a vakok vagy éppen a kerekesszékkel közlekedők. Konkrét eredmény, hogy a süppedős, murvás sétányokat a javaslatunkra tömörítették, így ma már kerekesszékkel is járhatók ezek az útvonalak” – mondta Földesi Erzsébet.
A fentieken túl a belógó tereptárgyak eltávolítására is megfogalmazta ajánlását az egyesület, amely szeretné elérni, hogy szakemberei, munkatársai a jövőben is jelen lehessenek a fejlesztések tervezésekor és a kivitelezéskor. Szintén szükségesnek tartja, hogy tagja lehessen a kerületi szociális kerekasztalnak, hiszen így a fogyatékos emberek speciális igényeit is képviselni tudja a szociális programok, támogatások kialakításakor. A Mozgássérültek Budapesti Egyesületének vezetője előremutatónak nevezte az önkormányzattal végzett eddigi közös munkát.
Az egyesület továbbra is várja a csatlakozni óhajtó hegyvidéki fogyatékos emberek jelentkezését. Mint ígéri, a XII. kerületi klubban a fiatalabb és bölcsebb korosztály egyaránt megtalálja a helyét.

mm.

 

A helyszín, ahol a jelentkezőket várják minden harmadik hét szerdáján 15 órától: Németvölgy Gondozási Központ – XII., Kiss János altábornagy utca 33/b. Klubvezető: Fejér Gyuláné Anna. Telefonszáma: 06/30-743-8475.

Mozgássérültek Budapesti Egyesülete. Telefon/fax: 329-5299, 349-8172. E-mail: pestikozpont@mbeinfo.hu. Honlapok: www.mbeinfo.hu, www.etikk.hu. Facebook-oldal: Mozgássérültek Budapesti Egyesülete.