Fejtörők a villamosmegállókban

Mikor kezd hallani a magzat? Mikor lépett először ember a Holdra? Ki találta fel a mozgóképet? Miért nem okoz sérülést a fakírágy? Ilyen és ehhez hasonló kérdésekkel teszteli tudásunkat az idén húszéves Csodák Palotája és a Budapesti Közlekedési Központ közös játéka tizenhárom budai villamosmegállóban.
Ha valaki egytől egyig megoldja a Játékos Tudomány Mozaik plakátjain szereplő feladványokat, és a helyes válaszok betűjeleit összeolvasva november 30-ig elküldi a megfejtést a Csodák Palotájának, kedvezményes belépőt kap, emellett részt vehet azon a december 6-i sorsoláson, amelyen értékes nyeremények találnak gazdára. (A kérdések a www.csopa.hu/mozaik internetes oldalon is olvashatók.)
A tudomány hónapja alkalmából meghirdetett játék részeként november végéig az érintett villamosmegállók, a régi nevüket megtartva, új fantázianevet kapnak, emellett a szervezők mini flashmobokkal, azaz „villámcsődületekkel” hétről hétre életre keltenek egy-egy plakátot.
Első alkalommal „Newton almáskertje”, azaz az 56-os villamos Déli pályaudvari megállója elevenedett meg: a képből kilépő tudós hölgy kísérőivel az oldalán a híres almafa gyümölcseivel ajándékozta meg a munkába, iskolába igyekvőket. Legközelebb november 21-én 7–9 óráig Kémcső Jenő és Spatula Sára cukorszivárványokkal és kis ajándékokkal készül színesebbé tenni az utazók reggelét a Széll Kálmán téri „Kémcsövek világa” megállóban.

sz.