„Fémes” segítség koszorúérbetegeknek

Magyarországon a múlt évben 23 ezer szívbetegnél kellett katéteres műtéttel szívkoszorúér-tágítást végezni. A szűkület vagy elzáródás megszüntetése speciális, henger alakú fémháló, úgynevezett stent beültetésével történik. Itthon 2012 óta már felszívódó műanyag stentet is használnak.
Egy világviszonylatban is új, mindössze néhány hónapja létező eljárással, magnéziumból készült fémstenttel segítettek a közelmúltban egy 59 és egy 66 éves betegen a Semmelweis Egyetemhez tartozó Városmajori Szív- és Érgyógyászati Klinikán. Az eszköz erősebb, gyorsabban szívódik fel, ennek köszönhetően kevesebb ideig kell gyógyszert szedniük a pácienseknek. Ráadásul a beültetést követő napon akár már haza is mehetnek; az említett két beteg a műtét óta csak kontrollvizsgálatokra jár vissza.
A beavatkozást végző dr. Merkely Béla, a Semmelweis Egyetem klinikai rektorhelyettese elmondta: „A biológiailag lebomló gyógyszerbevonattal rendelkező fémstent erősebb műanyag elődjénél, és gyorsabban szívódik fel, miközben javul a természetes érfunkció helyreállásának esélye és az érfal rugalmassága.”
A szív koszorúerébe beültetett felszívódó fémstent az elzáródott artéria újbóli megnyitásával helyreállítja a véráramot, és támasztékot nyújt az érfalnak egészen addig, amíg az eszköz feloldódik. Mivel nem marad tartós fémimplantátum a beteg szervezetében, az érfal gyorsan visszanyeri természetes tágulási képességét és élettani alakját, nagyságát, ezért rövidebb ideig van szükség a kombinált gyógyszeres „vérhígító” kezelésre.

d.