Fontos szempont a gyalogosok biztonsága

Az elmúlt hetekben az egyik országos napilap véleménycikkben fogalmazta meg aggályait két hegyvidéki csomópont forgalmi rendjével kapcsolatban. Kifogásolta azt a szabályozást, amely alapján a Királyhágó utcából nem lehet közvetlenül visszafordulni az Ugocsa utcába, és ezzel együtt a közlekedési szabálysértést elkövetők bírságolási gyakorlatával sem értett egyet. Nehezményezte továbbá, hogy a Szendi árok egy rövid szakaszán, annak kétirányúvá alakításával összefüggésben, néhány – a fizetőövezetben található – felszíni parkolóhelyet megszüntettek, szerinte ugyanis az autósok emiatt kénytelenek lesznek a Hegyvidék Központ fizetős mélygarázsát használni.
„A Királyhágó térnél már évek óta változatlan a jelenleg is érvényben lévő forgalmi rend, aminek szabályozása nem a kerület, hanem a főváros hatáskörébe tartozik” – mondta el lapunknak Herendi Ferencné, a hegyvidéki polgármesteri hivatal városfejlesztési irodájának helyettes vezetője. A közbiztonság javítása céljából kiépített hegyvidéki térfigyelő rendszer Királyhágó téri kamerái ez év februárja óta az érvényben lévő forgalmi rend betartását is ellenőrzik közlekedésbiztonsági okokból, a Böszörményi úton nagy számban közlekedő gyalogosok védelme érdekében. A kihelyezett kamerák, valamint a Királyhágó utcában elhelyezett figyelmeztető táblák hatására a korábbiakhoz képest ma már sokkal ritkábban fordul elő közlekedési szabálysértés a kereszteződésben.
A Szendi árok alsó szakaszának kétirányúvá alakításával kapcsolatban szintén a főváros vizsgálta, hogy forgalomtechnikai szempontból megfelelők-e a tervek – tért rá a másik témára Herendiné. Az átalakítás célja a számos szolgáltatóegységet, a többi között kormányablakot, postát is magában foglaló Hegyvidék Központ egyszerűbb, rövidebb útvonalon történő megközelítésének biztosítása volt, továbbá az, hogy a központot kereső autósok ne terheljék felesleges kitérőkkel a környezetet.
Változatlanul sok felszíni parkolóhely áll rendelkezésre a környéken, az Apor Vilmos tér déli oldalán, a Jagelló út mentén például több mint hatvan található. A központ mélygarázsát így feltehetően ezután is csak azok használják majd, akiknek ott van elintéznivalójuk.
Az irodavezető-helyettes kiemelte, hogy a forgalomtechnikai beavatkozás révén a gyalogosok számára biztonságosabbá vált a Szendi árok Apor Vilmos téri torkolata, ahol a kormányhivatal engedélyével áthelyezték a gyalogátkelőhelyet. Az új zebrát úgynevezett középszigettel is ellátták, amelynek előnye, hogy a járókelők szükség esetén az út közepén is biztonságosan meg tudnak állni, ez a lehetőség pedig nagyban csökkenti a balesetveszélyt.

sz.