Hegyvidéki nemzetiségi közmeghallgatások

A XII. kerületi nemzetiségi önkormányzatok az idén is aktív alakítói voltak a Hegyvidék közösségi és kulturális életének – ezt alátámasztják az év végi közmeghallgatásokon elhangzottak is. Ezúttal a görögök, a lengyelek, a szerbek és a szlovákok évösszefoglaló értékelését olvashatják.

Görög nemzetiség

A Parlamentben jártak

Programokban gazdag évet tud maga mögött a hegyvidéki görög nemzetiségi önkormányzat – hangzott el a közmeghallgatásukon. Kökény Konstantin elnök elmondta, a hagyományoknak megfelelően részt vettek a Hegyvidéki Önkormányzat március 15-i és október 23-i ünnepségein a Gesztenyés kertben, ahol ő és Papageorgiu Szteliosz elnökhelyettes helyezett el koszorút az emlékműnél.
Az 1821-es görög forradalom és szabadságharc 195. évfordulóját március 19-én ünnepelték, a XI. kerületi Radnóti Miklós Művelődési Központban megtartott programot a hegyvidéki görög nemzetiségi önkormányzat is támogatta. A gálán Mitilineou Cleo görög származású operaénekes adott koncertet.
Részt vettek a beloianniszi Szent Demeter Konstantin- és Szent Heléna-ünnepen, aminek április 2-án az ottani ortodox templom és a közösségi ház adott otthont. Papageorgiu Andrea festőművész Görög tájak a vásznakon című kiállításának megnyitóján az érdeklődők – Nikolett Milliosz jogász, újságíró közreműködésével – kötetlen beszélgetésen közelebbről is megismerkedhettek az alkotóval.Hegyvideki_nemzetisegi_kozmeghallgatasok2Az elnök különösen büszke az 1100 éves görög jelenlét a Kárpát-medencében címmel október 19-én a Parlamentben megrendezett történelmi konferenciára, aminek költségeihez jelentősebb összeggel járult hozzá a hegyvidéki görög nemzetiségi önkormányzat. A közel négyszáz fő részvételével zajló rendezvény témája Szent István korától az 1956-os forradalomig, valamint a magyarországi görög emigrációig terjedő időszakot ölelte fel. A létszám és az előadások minősége tekintetében a mostanihoz mérhető nemzetiségi konferenciának korábban nem adott otthont az Országház – mondta Kökény Konstantin.
Ami a közeljövő programjait illeti, a szokásoknak megfelelően decemberben ismét játszóházba invitálják a kerületi görög nemzetiségű gyerekeket, és a karácsonyi játszódélutánon meg is vendégelik a résztvevőket.

 

Lengyel nemzetiség

A szolidaritás éve

Az 1956. júniusi, poznani kommunistaellenes felkelés és az 1956-os magyar forradalom 60. évfordulója tiszteletére 2016 a lengyel–magyar szolidaritás éve. Az országos rendezvénysorozathoz a hegyvidéki lengyel nemzetiségi önkormányzat is csatlakozott – emelte ki közmeghallgatásukon Nyitrai Zoltán elnök. Március 14-én képviselőik megkoszorúzták az édesanyja révén lengyel származású, a lengyel–magyar kettős identitást megtestesítő gróf Eszterházy János emlékművét a Gesztenyés kertben, majd részt vettek a lengyel–magyar barátsághajó programjain.
A lengyel függetlenség napján, november 11-én a lengyel egység létrehozásában elévülhetetlen érdemeket szerző Józef Piłsudski emléktábláját koszorúzták meg az Apor Vilmos téren. Ezt követően a Lívia-villában a Szent Efrém férfikar lépett fel, a koncerten Witold Lutoslawski Magyarországon most először hallható katonadalai is felcsendültek. A hegyvidéki lengyel önkormányzat az ugyanezen a napon megtartott balettelőadást is támogatta.Hegyvideki_nemzetisegi_kozmeghallgatasok1Október 23-án véradó napot tartottak annak emlékére, hogy a forradalom idején a lengyelek küldték a legtöbb vért Magyarországra. Ezen részt vett Andrzej Duda lengyel köztársasági elnök is. Az év zárásaként december 16-án karácsonyi ünnepséget szervez a nemzetiségi önkormányzat.
Nyitrai Zoltán megemlítette érdekvédelmi tevékenységüket, aminek része a kétnyelvű Polonia Wegierska havilap terjesztése, a fordítói és tolmácsszolgáltatás – ennek keretében egy idős hegyvidéki hölgynek segítettek felkutatni egy lengyel családot, amellyel évekkel ezelőtt megszakadt a kapcsolata –, valamint a XII. kerületben élő időskorú lengyelek segítése. Őket havonta egyszer a X. kerületi lengyel templom szentmiséjére is elviszik.
Szintén kiemelt figyelmet fordítanak a lengyel származású alkotók felkutatására és munkájuk bemutatására. Az idén Siekierski Zenóbia tárlatának megszervezésében vett részt a lengyel önkormányzat. A festőművész alkotásai az önkormányzat gondozásában kiadott falinaptáron is megjelennek.
Az elnök végezetül megjegyezte, hogy egy használatra kapott helyiség birtokában még magasabb színvonalon tudnák végezni a munkájukat.

 

Szerb nemzetiség

Dr. Lásztity Borivojra emlékeztek

Szomorú kötelességüknek tettek eleget a kerületi szerbek az idei közmeghallgatásukon: megemlékeztek a nemrégiben elhunyt dr. Lásztity Borivoj elnökhelyettesről, aki sokat tett a hazai szerb kulturális hagyományok ápolásáért – munkásságát öt évvel ezelőtt Szent Száva-díjjal jutalmazta az országos önkormányzat. A megemlékezést követően bejelentették, hogy az elhunyt képviselő mandátumát és elnökhelyettesi tisztségét Lásztity György veszi át a testületben.
A hegyvidéki szerbek programjai ezúttal is elsősorban az ortodox egyházi ünnepekhez kapcsolódtak – mondta dr. Lásztity Demeter elnök. Az év elején az önálló szerb ortodox egyház megalapítójára, Szent Szávára emlékeztek, míg tavasszal a Szerb utcai templom Szent György-napi búcsújának megrendezésében közreműködtek. Szent Vid napján, június 28-án a szerb megújhodás szempontjából nagy jelentőséggel bíró 1389-es koszovói ütközet emlékét idézték fel.
Két zarándoklaton is részt vettek a szerbek ebben az évben: ellátogattak a Tolna megyei Grábócra, valamint felkeresték a szerb kultúra és művészet legdélebbi pontjaként számon tartott Hilandar-kolostort a görögországi Athosz-hegyen. Lásztity Demeter a kerületi szlovákokkal együtt Zalaváron is járt, ahol megkoszorúzták a szláv írásbeliség atyjai, Cirill és Metód szobrát.Hegyvideki_nemzetisegi_kozmeghallgatasok4Az elnök megemlítette, hogy a MOM Kulturális Központban huszonkettedik alkalommal rendezték meg a Tabán szerb táncegyüttes népszerű zenés estjét, a program megvalósításához a Hegyvidéki Önkormányzat pénzbeli támogatással járult hozzá. Elhangzott továbbá, hogy a szerb nemzetiségi önkormányzat képviselői is ott voltak a XII. kerület 1956-os ünnepségén, s koszorúkat helyeztek el a forradalom és szabadságharc hatvanadik évfordulója alkalmából felavatott emlékműnél a Gesztenyés kertben.

 

Szlovák nemzetiség

Megjelent a Parasztapolló

A kerületi szlovák és szerb nemzetiségi önkormányzat az elmúlt bő egy évtized alatt szoros együttműködést alakított ki, ezért az érintettek úgy döntöttek, formális keretet adnak a kapcsolatok ápolásának. A két testület elnöke, Hrivnák Mihály és Lásztity Demeter a szlovák nemzetiségi közmeghallgatás alkalmából együttműködési szerződést írt alá, amelyben rögzítették, hogy munkájukat a jövőben is összehangolják, és további közös programok szervezését tűzték ki célul.
Hrivnák Mihály elmondta, hogy már régóta kiemelt figyelmet fordítanak Áchim L. András parasztpolitikus életművének feldolgozására, ezért tavasszal – több más szervezettel együtt – bemutatták az elmúlt tizenöt évben vele kapcsolatban készített munkákat. Áchim L. András a közös pont abban a két kiadványban is, amelynek megjelenését a kerületi szlovák önkormányzat támogatta. Az egyik Molnár M. Eszter Parasztapolló című, szlovák és magyar nyelvű kötete, az ebben olvasható verseket a 19–20. század fordulóján élő politikus különös egyénisége ihlette. A másik az a múzeumpedagógiai kiadvány, ami a városligeti Vajdahunyad sétányon található portrészobrokat, köztük Áchimét mutatja be.Hegyvideki_nemzetisegi_kozmeghallgatasok3A szerb önkormányzat elnökéhez hasonlóan Hrivnák Mihály is szót ejtett a zalavári látogatásról. Felidézte továbbá, hogy októberben, új programként, szlovák nyelvű zenés estet szerveztek a Jókai Klubban, ahol az előadók humoros népi történetekkel szórakoztatták a közönséget.

m–d

 

Örményországi utazás

A XII. kerületi Örmény Nemzetiségi Önkormányzat 2017. május 19. és 27. között örményországi utazást szervez. Az utazás ára 550 euró, ami nem tartalmazza a repülőjegyet – a repülőjegy november 21-én 45 500 forintba került. A jegyet mindenki saját maga veheti meg interneten, de a szervezők szívesen segítenek. Az utazásra jelentkezőknek részletes programot küldenek. Jelentkezni lehet december 8-ig az ormeny12@freemail.hu e-mail-címen és a 06/30-222-7437-es telefonszámon.