Ne_tegyek_magukat_zsarolhatova_a_fiatalok

Ne tegyék magukat zsarolhatóvá a fiatalok!

Két hónappal ezelőtt indult el a Hegyvidéki ONvédelem Program az önkormányzat szervezésében. Ennek célja, hogy az interneten leselkedő veszélyekre irányítsa a szülők és a pedagógusok figyelmét, s megoldási javaslatokat kínáljon a gyerekek védelme érdekében. A program részeként meghirdetett Szülői Akadémián ezekben a hetekben a Magyar Telekom munkatársai osztanak meg a közösségi oldalak biztonságos használatával kapcsolatos gyakorlati tudnivalókat az érdeklődőkkel.

„Tizennégy éves kor alatt senki sem regisztrálhatna a Facebookra, ennek ellenére a kilenc-, tízévesek nyolcvan százaléka már tagja a közösségi oldalnak” – mondta Bereznai Gyula szenior ügyfélélmény-menedzser, a Magyar Telekom egyik előadója a Szülői Akadémia legutóbbi programján.
A cég munkatársának tapasztalatai egybecsengenek annak a felmérésnek az eredményeivel, ami az önkormányzat megbízásából készült a hegyvidéki iskolások, pedagógusok és szülők körében az idén: az itt élő gyerekek többsége nyolcéves korában már rendszeresen internetezik, és a nethasználók közül tízből kilenc tagja a Facebooknak, amit a háromnegyedük naponta több órán át használ. A gyerekek több mint egyharmadának teljesen nyilvános a Facebook-profilja, amelyen 90% megadja a vezetéknevét, 85% a fényképét, 68% az iskolája nevét, 57% pedig a valódi életkorát. A XII. kerületi fiatalok közül 12% a telefonszámát, míg 3% a címét is közzéteszi.
Ha már gyermekeink fenn vannak a Facebookon, a biztonságuk érdekében Bereznai Gyula szerint ajánlott betartani néhány íratlan alapszabályt. A személyes adataik, különösen a lakcímük, telefonszámuk közzétételét kerülni kell, és a legjobb úgy beállítani az oldalukat, hogy bejegyzéseiket csak az ismerősként megjelöltek – köztük a szülők – láthassák, idegenek ne.
Nem szerencsés, ha a bejegyzésekhez automatikusan helymeghatározás kapcsolódik, hiszen például egy családi utazás során készített fotó alapján mindenki értesülhet arról, hogy épp nem tartózkodik senki a lakásban. Érdemes arra is figyelni, hogy a fiatalok ne igazoljanak vissza olyan soha nem látott idegent, aki a Facebookon ismerősként jelöli meg őket.
Bódi László, a Telekom műszaki menedzsere megjegyezte, hogy több más közösségi oldal is létezik, ami rendkívül népszerű a fiatalok körében: ilyen a fényképek és rövid videók megosztására létrehozott Instagram, a rövid bejegyzések, egymásnak szánt üzenetek fóruma, a Twitter, a nyilvános kérdésekre és válaszokra specializálódó Ask.fm, valamint a Snapchat, ahol mindössze néhány másodpercig látható egy-egy üzenet vagy kép.
Ez utóbbi funkció kapcsán sok fiatal hiszi azt, hogy a Snapchatre következmények nélkül el lehet küldeni bármilyen vállalhatatlan képet, ám ez csak illúzió. A pár pillanatra megjelenő fotókat is le lehet menteni képernyőképként, és arra is volt már példa, hogy hekkerek szerezték meg több millió Snapchat-felhasználó adatait.
„A szülőknek, tanároknak fel kell hívniuk a gyerekek figyelmét arra, hogy soha ne tegyenek közzé a neten olyan tartalmakat, amikkel kellemetlen helyzetbe hozhatják magukat vagy másokat” – hangsúlyozta Bódi László. Hozzátette, hogy szexuális tartalmú képeket még privát üzenetben, barátnak vagy barátnőnek sem tanácsos elküldeni, és párkapcsolatban sem ajánlott fényképezőgép, kamera előtt meztelenkedni, az intim felvételeken szereplők ugyanis később zsarolhatóvá válhatnak.
A Telekom munkatársai azt ajánlják a szülőknek, próbáljanak azonnal beavatkozni, ha gyermeküket zaklatják az interneten. Szükség esetén igénybe tudják venni a Kék vonal Gyermekkrízis Alapítvány lelki segélyszolgálatát az ingyenesen hívható 116-111-es telefonszámon, vagy a rendőrség Telefontanú-vonalát a 06/80-555-111-es számon. Az Unicef Magyarország által kifejlesztett, ingyenesen letölthető mobiltelefonos alkalmazás, a HelpAPP is jól jöhet arra az esetre, ha a gyermeknek azonnali segítségre van szüksége.
A szexuális zaklatás, bántalmazás áldozatainak az Eszter Alapítvány nyújt támogatást (www.eszteralapitvany.hu), míg a világhálón található jogellenes, vagy kiskorúak számára káros tartalmakkal kapcsolatban a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság által működtetett www.internethotline.hu, vagy a Nemzeti Infokommunikációs Szolgáltató Zrt. kezelésében lévő www.biztonsagosinternet.hu oldalon lehet bejelentést tenni. Ha a biztonságos internethasználattal kapcsolatos tanácsra van szükség, a Nemzetközi Gyermekmentő Szolgálat (www.ngysz.hu) munkatársai segíthetnek, emellett a Magyar Telekom által létrehozott www.okosdigitalis.hu oldalon is számtalan hasznos javaslatot találhatnak a gyerekek, a szülők és a pedagógusok.

sz.

A Szülői Akadémia keretében a Magyar Telekom szakértői legközelebb december 7-én 17 órától tartanak informatikai felkészítő foglalkozásokat az érdeklődőknek. Helyszín: MOM Kulturális Központ, Simándy-terem (XII., Csörsz utca 18.).