Pop-_es_rock_dalokat_eneklo_12_szolamu_korus

Pop- és rockdalokat éneklő tizenkét szólamú kórus

Már megszoktuk, hogy mindig valami különlegességgel, igazán értékes meglepetéssel várja a közönséget karácsony alkalmából a MOM Kulturális Központ. Ezúttal a Budapest Voices hangversenyére készülhetünk december 28-án. Arról, hogy kik ők, s mire számíthatunk tőlük, Warnusz Zsuzsával, a kórus vezetőjével beszélgettünk.

Mennyire erős a Budapest Voices kötődése a Hegyvidékhez? Túl azon, hogy a MOM Kulturális Központot választották a Kislemez című kislemez bemutatójának helyszínéül, valamint itt tartják a karácsonyi koncertjüket december 28-án.

– A Budapest Voices egy alkalommal már fellépett a MOM színháztermében, és emlékezetes, telt házas koncertet adott. Túlzás nélkül állíthatom, hogy ezer szállal kötődünk a Hegyvidékhez. Az egyik tagunk, Bencze Janka a tizenkettedik kerületben lakik, mindnyájan kirándultunk már a Normafánál. Én évente többször is járok a Jókai-kertben, ahol a Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület, az MME székel. Egyesületi tag vagyok, és a kórus is nagy barátságban van a szervezettel. Volt már több közös akciónk is, például az egyik koncertünkön bolhapiacot csináltunk a saját portékáinkból, és a teljes bevételt megkapta az MME. Előfordult, hogy az egyesület aktivistáival gólyafiókákat adoptáltunk Nógrádban, vagy odúkat telepítettünk a Merzse-mocsárnál.

Három és fél éve alakult a Budapest Voices; miért éppen ezt a felállást választották? A kérdésem arra is vonatkozik, hogy az egyetlen hangszeres az együttesben az ütős.

– Együttesünket tizenkét énekhang és egy ütőhangszeres alkotja. Ez már önmagában akkora létszám, amiben az összes hangfaj szerepel. A dalokat úgy hangszerelem, mintha zenekar lennénk, az esetek többségében tizenkét szólamban énekel a kórus, és mindenkire jut szólószerep. A dobosunknak sokféle stílusban kell játszania, éppen ezért különleges a felszerelése: egy dobos és egy percussionös feladatát látja el egy személyben egy dobos-perkás „hibrid” felszereléssel.

Miért éppen ezeket a dalokat választották?

– Mert előttünk olyan még nem volt Magyarországon, hogy egy kórus Tankcsapda-, Quimby- vagy Péterfy Bori-számokat adjon elő. Rövid időn belül bebizonyosodott, hogy van is rá igény, elég, ha a sok telt házas koncertre gondolok. Az irányvonal kiválasztásában az is segített, hogy a kórusból többen is kedvelik az általunk előadott dalok eredeti verzióit.

Kik azok a művészek, szerzők vagy előadók, akiknek a szerzeményeit a legszívesebben éneklik el?

– Erre azért nehéz válaszolni, mert már valamennyi dal volt a kedvencünk. Általában az tetszik a legjobban, amin éppen dolgozunk, ami születőben van, de ez is folyamatosan változik. Kowalsky szövegeit nagyon szeretjük.

Mivel készülnek a karácsonyi koncertre? Ízelítőül el lehet-e árulni néhány címet, vagy maradjon minden meglepetés?

– Az összes olyan dal elhangzik, ami a legnépszerűbb a repertoárunkból, és bemutatjuk azt a hármat, amelyik szerepel a november végén megjelenő kislemezünkön. Ezek a Generáltól a Könnyű álmot hozzon az éj, az Emil.RuleZ!-től a Zazie az ágyban, valamint egy saját szerzeményem, az Éld át a csodát! E három dal erejéig színpadra lép velünk Lajtai Kati is, aki még „babázik”, de erre a kis időre együtt énekel velünk.

Mit tart eddig az együttes legnagyobb sikerének?

– Nehéz egyet kiemelni. Inkább fontos mérföldkövek voltak. A színrelépésünk például elég hangosra sikeredett. A Tankcsapda Adjon az ég átiratával debütáltunk, és rengetegen megnézték a videót, sokan gratuláltak. Nagy pillanat volt az első A38 hajós koncertünk is, a fellépés előtt három héttel elfogyott az összes jegy. A két lemezmegjelenés is jelentős állomás a zenekar életében. Az Alternatívák című albumunk egy saját újság, a Budapest Voices Magazin mellékleteként jött ki, és a megjelenése napján egy reggeli koncertet adtunk a Szent Gellért téri metrómegállóban. A második CD-nk, a Finomra hangolva pedig egy saját szakácskönyvvel együtt jelent meg, amelyben a kórustagok receptjei szerepelnek.

Hogyan értékelik ezt az esztendőt?

– Történt már sok minden velünk, de 2016 a legfontosabb év a számunkra. Az idén stabilizálódott a kórus felállása, lényegében kialakult egy baráti társaság. Emellett megjelent a második lemezünk, és nagyon sok remek koncertünk volt. Ezek közül is kiemelkedett a torockói, az óbudai és a kapolcsi.

Mivel készülnek a következő évre?

– Teljes lendülettel haladunk előre! Vár ránk számtalan koncert, és készítjük majd a 2018 elején megjelenő új albumunkat.

Fellépnek-e másutt is a karácsonyi időszakban?

– Több koncertünk is lesz akkor, szerencsére olyan városokba is eljutunk, ahol még nem koncerteztünk, a többi mellett Tatabányára és Oroszlányba.

Az együttes tagjai – leszámítva a koncertet – hogyan készülnek a karácsonyra?

– A csapat többsége nagy kézügyességgel megáldott, kreatív ember, biztosan többen is saját készítésű meglepetéssel ajándékozzák meg szeretteiket. A karácsonyra való készülődésünk egyik fontos pillanata volt a november huszonhatodikán a MOM Kulturális Központ kupolatermében megrendezett közönségtalálkozó és alkotói délután is, amikor rajongóinkkal, barátainkkal, szeretteinkkel együtt készítettük el adventi koszorúinkat.

Antal Ildikó