sikeSikeres_famentes

Sikeres famentés

Az összes gesztenyefa egészséges, az utóbbi években ültetett huszonnégy aknázómoly-rezisztens példány pedig nagyszerűen fejlődik – újságolta örömmel Gerstl József, a Novotel Budapest City főkertésze, aki immár huszonnegyedik alkalommal szervezte meg a „Mentsük meg a Gesztenyés kert fáit!” elnevezésű környezetvédelmi programot. Az idén is több mint kétszázan ragadtak gereblyét és más kerti szerszámokat, hogy összegyűjtsék a lehullott faleveleket a park alsó, közel hathektáros területén.
Erre azért van szükség, mert a hagyományos gesztenyefák legnagyobb ellensége, az aknázómoly az avarban vészeli át a telet. Ha nyár közepén elsárgult levelű, félig kopár fákat látunk, az szinte biztosan a kártevő jelenlétére utal. Az avar összegyűjtése és elszállítása jelentősen növeli a permetezés és az injektálás hatékonyságát.
Ezt a famentéseken Sándor György humoristával együtt a kezdetektől részt vevő Bálint György is megerősítette, aki szerint az önkéntesek munkája nélkül ma biztosan jóval kevesebb lenne az egészséges gesztenyefa a parkban. „Egészen különleges ez a hely, Budapesten az egyetlen, ahol a fasoron kívül is gesztenyefák állnak, méghozzá ilyen sok. Ritka természeti érték a városi környezetben, amit mindenképpen meg kell őrizni” – véli az ország „Bálint gazdája”.
Míg a Hegyvidéki Önkormányzat facsemetékkel segíti a park megújulását, a terület nagyobb részét kezelő FŐKERT Nonprofit Zrt. évek óta eszközökkel és munkaerővel száll be a munkába. Szabó József vezérigazgató elmondta, örömmel támogatják a közösségi kezdeményezéseket, valamint saját lakossági programokat is szerveznek. A famentés kapcsán külön kiemelte a diákok megszólítását – az állandó vendégnek számító Mechatronikai Szakközépiskolából száznál is többen érkeztek.
A gyerekek munkája nagyban hozzájárult ahhoz, hogy egy délelőtt alatt több mint százötven lombgyűjtő zsák telt meg. A résztvevők köszönetképpen emléklapot, valamint energiapótló szendvicseket, süteményeket és italokat kaptak.

-os