Szeretet_elmeny_es_varazslat_a_hegyvideki_adventi_vasaron2

Szeretet, élmény és varázslat a hegyvidéki adventi vásáron

Kürtőskalács és forralt bor a kis fabódékban, vidám nézelődők és kedves árusok forgataga, színes programok a színpadon – jól ismert decemberi képek ezek. A megújult Városháza tér az idén is méltó kulisszát teremt a hegyvidéki adventi vásárnak.

„Az elmúlt tizennégy év megannyi tapasztalattal és átélt eseménnyel párosult. Fontos számunkra, hogy valódi értékeket és izgalmas kulturális programokat hozzunk el a Hegyvidékre. Az adventi vásár a karácsony időszakában sokakat megérint” – beszélt a háttérről a hagyományos ünnepi rendezvény megnyitóján Gilicze Zoltán, a polgármesteri hivatal oktatási és közművelődési irodájának vezetője, aki épp a karácsonyi rajzpályázat eredményhirdetéséről érkezett.Szeretet_elmeny_es_varazslat_a_hegyvideki_adventi_vasaron1Az idén Dsida Jenő Itt van a szép karácsony című verse adott ihletett a kerületi óvodásoknak és iskolásoknak. A szép és kedves alkotásokból az önkormányzat folyosógalériáján nyílt tárlat.
„Tavaly nem értem el helyezést, de most végre sikerült. Már annak is örültem, hogy beválogatták a rajzomat. Egy kandalló látható rajta, ami előtt egy család áll. Felettük lebeg két angyalka, a kezükben ugyanaz a felirat, mint itt, a bejáratnál: boldog karácsonyt! Nagyon szeretem ezt az ünnepet és ezt a vásárt is – tele van szeretettel, és melegséget áraszt” – mondta Reisz Júlia, az ELTE Gyertyánffy István Gyakorló Általános Iskola diákja, aki beszélgetésünk közben mindvégig csillogó szemekkel figyelte a vásári forgatagot.
„Várj, nem jó! Benne kell lennie a feliratnak is!” – mutatta fényképkészítés közben barátnőjének egy fiatal nő az említett bejáratnál ékeskedő fatáblát. „Na, így szuper!” – szólt a másik. „Hát, tavaly sokkal jobban néztünk ki…” – mondták nevetve, miközben a rosszul sikerült felvételt vizsgálták.

– Látom, nem először járnak itt – szólítottam meg őket.

– Minden évben eljövünk, és készítünk egy közös fotót. A kerületben nőttünk fel, itt jártunk iskolába. Régi szokásunk, hogy a különleges alkalmakkor fényképet készítünk magunkról. Az idei nem lett túl előnyös.

– Ezek szerint az adventi vásár közel áll a szívükhöz.

– Nagyon szeretjük! A hatalmas nyüzsgés ellenére is nyugalom van. Varázslatos a hangulata, sosem hagynánk ki!

Persze, nem csak a látogatókat nyűgözi le a vásár miliője, az árusok szívét is megérinti az ünnepi hangulat. Irma néni immár tizennégy éve hozza el népszerű kürtőskalácsait. A mennyeien finom süteményekért sokan rajonganak, standja előtt rendszerint kígyózó sor áll.

– Mi a titka a jó kürtőskalácsnak? – érdeklődtem a recept reményében.

– A készítését meg lehet tanulni, a technikáját is el lehet lesni, de aki nem születik bele ebbe a világba, annak sosem sikerül igazi kürtőskalácsot készítenie. Itt, Budapesten másfajta igények vannak – sokan keresik a fahéjas és a kakaós verziót, ennek ellenére is tartjuk magunkat a hagyományainkhoz: mi ugyanis csak diós és vaníliás kalácsot sütünk.

– Jó hallani, hogy ekkora szeretettel beszél a mesterségéről!

– Nálunk, Székelyudvarhelyen a kürtőskalács kincsnek számít. Nekünk ez nem csak a megélhetésről szól. Ékszerként adjuk tovább azt a szeretetet, amit belesütünk – mondta Irma néni, majd elnézést kért, hiszen mennie kellett – a vásárlók már nagyon várták.

Boussebaa Mimi