Szikaszarvas_es_MedvExit

Szikaszarvas és MedvExit

A szikaszarvasok egykor élhettek már a Kárpát-medencében, de az utolsó jégkorszakban kiszorultak innen. Ma vadon Kelet-Ázsiában elterjedt faj, összesen tizenhárom alfaja ismert.
Bár a nemrég a Budakeszi Vadasparkba költöző két Dybowszki szikaszarvas nem tartozik a legritkább alfajok közé, mégis veszélyeztetettek őshazájukban. Érdekes módon a problémát nem a túlvadászat, netán az élőhely fogyása okozza, hanem a területen élő rokon fajok jelenléte. A szikaszarvasok ugyanis keverednek más párosujjú patásokkal, így vészesen felhígul az eredeti faj genetikai állománya.
Világviszonylatban a szikaszarvasok nincsenek veszélyben, mert az elmúlt évszázadokban sokfelé telepítettek belőlük kisebb-nagyobb csoportokat. Németországban például a vadasparkokból elszökött egyedek stabil állományt alkotnak bő egy évszázada.
A vadasparkba érkező pár az eddigi egyetlen hazai állományból került ide. A szarvasok jól érzik magukat az eredeti élőhelyükhöz nagyon hasonló európai erdőkben, így probléma nélkül megbarátkoztak a budai hegyek tölgyeseivel, ahol most már a látogatók is megnézhetik őket.
A szépen pettyezett hátú állatok nyugodtan „legelésznek” a lehullott avarban. A bika agancsa nem olyan impozáns, mint a hazai szarvasoké, ezért a vadászok nem is tartják nagyra trófeáját.
Az életerős pártól a vadaspark munkatársai az őstulkokhoz hasonló gyors szaporulatot várnak. A telepítés gondos időzítése miatt erre minden remény megvan. Kis szerencsével már a jövő év végén szikaborjú is gazdagítja majd a családot.
Az állatok mellett új játék is várja a látogatókat. Kis csapatoknak a park területén kell feladatokat megoldaniuk, és elérni, hogy Móric, a medve nehogy megszökjön a ketrecéből. A sok érdekes információt megtanító játék, persze, teljesen biztonságos, Móric szökésének nincs valódi esélye. A MedvExit kicsiknek és nagyoknak egyaránt tartalmas családi vagy csapatépítő szórakozás.

(BI)