Szonoklo_hallgatok

Szónokló hallgatók

A retorika, azaz a szónoklattan nemcsak az ókori görögöknél volt hasznos tudomány, manapság is érdemes palléroznia a beszédkészségét annak, aki a nyilvánosság előtt kíván megszólalni, előadni. Erre hívja fel a figyelmet a Kossuth-szónokverseny, amit immár tizenhetedik alkalommal hirdettek meg a pedagógus-, bölcsész-, jogász- és teológusképzésben részt vevő hallgatók részére.
Az ELTE Tanító- és Óvóképző Karán megrendezett országos versenyre a hazai egyetemek egy-egy, míg a határon túli intézmények két-két fiatalt nevezhettek be, így összesen huszonnyolcan próbálták elnyerni produkcióikkal a zsűri és a közönség tetszését. Az első napon egy előre megadott témáról „szónokolhattak” a hallgatók: a Hamletből vett idézetet alapul véve – „Isten adott nektek képet és ti mást csináltok magatoknak” – arra a kérdésre kerestek választ, hogy létezik-e még teremtett „örök nő”.
Másnap rögtönözniük kellett a versenyzőknek. Beszélhettek a megállás nélkül önmagukat fotózó „szelfizőkről”, vagy azokról, akiknek az életét a fogyókúra határozza meg. Elgondolkodhattak továbbá arról, kellene-e nekik egy gondolatolvasó készülék, illetve vennék-e a bátorságot, hogy elsőként utazzanak a Marsra.
„Kivétel nélkül mindenkinek megvan a tehetsége ahhoz, hogy a későbbiekben a katedrán, vagy akár a közéletben sikereket érjen el” – értékelte a versenyzők teljesítményét Kiss Róbert Richard újságíró, a zsűri elnöke, aki szólt arról is, hogy számos eredeti megoldást hallott. Ilyen volt az, amikor valaki az édesanyjával folytatott telefonbeszélgetést imitálva fejtette ki mondanivalóját, de a meglepetés erejével hatott az a női értékekről szóló előadás is, amelyben a versenyző olyan arccal beszélt, mintha most jött volna a plasztikai sebészetről.
A verseny fődíját a zsűri Szökrön Ágnesnek, a Károli Gáspár Református Egyetem hallgatójának ítélte oda. A második helyezett a Nyíregyházi Főiskolára járó Dudás Tamás, a harmadik pedig a Semmelweis Egyetem elsőéves orvostanhallgatója, a Miskolcról érkező Tamás Marcell lett, aki a közönségdíjat is kiérdemelte.

d.