„Telekügy” – nem úgy és nem akkor

Lapunk a kerületi eseményekről hivatott tájékoztatni a hegyvidéki polgárokat, politikai ügyekről csak nagyon ritkán írunk. Most azonban utánajártunk az országos sajtóban néhány napja keringő híreknek, mert tiszta vizet akartunk önteni a pohárba.
„A Hegyvidéki Önkormányzat volt az, amely kezdeményezte a Cinege út 6. és a Kútvölgyi út 72. szám által határolt ingatlanon korábban álló értékes épület helyi védelem alá helyezését” – reagált Váczi János hegyvidéki alpolgármester a Demokratikus Koalíció (DK) alelnökének állításaira. Varju László egy sajtótájékoztatón azzal vádolta meg az önkormányzatot, hogy Ghaith Pharaon szaúdi milliárdos ingatlanüzletének elősegítése szándékával szüntette meg a szóban forgó telek védettségét.
Az alpolgármester felidézte, hogy 2007-ben az önkormányzat szakértői javaslatok alapján kezdeményezte több értékes hegyvidéki épület, köztük a Cinege út 6. és a Kútvölgyi út 72. szám által határolt ingatlanon álló eklektikus villa helyi védelem alá helyezését. Erről az eljárásrendnek megfelelően a kerület főépítésze írásban értesítette az ingatlan tulajdonosát, a Royal Investment Kft.-t, amely azonban jogszabálysértő módon, bontási engedély nélkül, még a védelmet előíró képviselő-testületi döntés hatálybalépése előtt lebontotta a telkén álló épületet.
Az önkormányzat építéshatósági eljárást indított, ennek során az engedély nélküli bontást végző tulajdonost 27,6 millió forint összegű bírsággal sújtotta, továbbá az elbontott épület eredeti formában történő visszaállítására kötelezte. A cég megfellebbezte a döntést, az ügyben másodfokon eljáró Közép-Magyarországi Regionális Közigazgatási Hivatal pedig 2008-ban azt a meghökkentő határozatot hozta, hogy miután a tulajdonos már a jogerős védetté nyilvánítás előtt elbontotta az épületet, annak helyreállításáról nem kell gondoskodnia. Váczi János megjegyezte: Gyurcsány Ferenc egykori miniszterelnök, jelenlegi DK-elnök bizalmas munkatársa, Forgács Imre vezette ebben az időben a közigazgatási hivatalt, amely meghiúsította az önkormányzat újraépíttetési szándékát.
Az alpolgármester elmondta, hogy a másodfokú határozat miatt okafogyottá váló helyi védelmet 2011-ben törölte az önkormányzat az üres telekről. Ghaith Pharaon cége, a Pharaon-Delta Fejlesztési Kft. a tulajdoni lap tanúsága szerint csak évekkel később, 2015-ben vette meg az ingatlant, a magántulajdonosok közti adásvételbe pedig semmilyen beleszólása nem volt a kerületnek. Váczi János szerint „ha a DK alelnöke alaposabban utánanéz a tényeknek, vagy a téma megértéséhez a főépítészi iroda segítségét kéri, világossá vált volna számára, hogy az ingatlan helyi védelmével kapcsolatos ügy pont fordítva történt, mint ahogy az a sajtótájékoztatóján elhangzott”.

z.