Tilos az avarégetés

A hulladékgazdálkodási közszolgáltatás végzésének feltételeit meghatározó 385/2014. (XII. 31.) Kormányrendelet értelmében a zöldhulladékot a képződés helyén, az erre a célra gyártott gyűjtőedényben vagy biológiailag lebomló zsákban kell gyűjteni (kivéve akkor, ha komposztálják). A rendelet betartását a XII. kerületben a Hegyvidéki Rendészet ellenőrzi, a szabályszegők az első figyelmeztetést követően jelentős pénzbírságra számíthatnak.
Budapesten a Fővárosi Közterület-fenntartó (FKF) Zrt. végzi a begyűjtést, a Hegyvidékről – járatrendszerben – szerdánként elszállított zöldhulladékot a Pusztazámori Regionális Hulladékkezelő Központban komposztálják. A kukák mellé kirakott gyűjtőzsákba kizárólag avar, fa- és bokornyesedék, feldarabolt gally, nyírt fű, gyom kerülhet. Kivételt jelentenek a fenyő-, dió- és tujafélék, ezek ugyanis nem komposztálhatók.
Az FKF Zrt. logójával ellátott zsákok ára bruttó 235 forint a közterület-fenntartó hulladékgyűjtő udvaraiban, az Ecseri úti központi ügyfélszolgálati kirendeltségen és a budai ügyfélszolgálati központban (II., Fő utca 47.). További információk: 06/40-353-353, www.fkf.hu. (m.)