Valtozatlanul_aktualis_az_alaptorveny-modositas

Változatlanul aktuális az alaptörvény-módosítás

„A kötelező uniós betelepítési kvóta aktualitása nem szűnt meg, a téma az európai miniszterelnökök hamarosan sorra kerülő csúcstalálkozójának napirendjében is szerepel” – hívta fel a figyelmet Fónagy János országgyűlési képviselő az október 2-i népszavazás fejleményeiről szóló sajtótájékoztatón.
Az országgyűlési képviselő elmondta, hogy a népszavazáson 3,3 millióan nyilvánították ki akaratukat a kötelező betelepítési kvóta ellen, ám „a parlament ellenzéki pártjai összeálltak a magyar polgárok érdekeivel szemben, és meghiúsították az alaptörvény módosítását, amellyel védelmet lehetne nyújtani az országnak”. Tájékoztatása szerint most az Alkotmánybíróságon a sor, hogy megvizsgálja, az alaptörvény jelenlegi rendelkezései mennyire alkalmasak a kötelező betelepítési kvóta veszélyeinek kivédésére.
„Nem szabad összekeverni a menekültügyet a népvándorlással” – szögezte le Fónagy János. Hozzátette, hogy a migrációs válság kezdete óta több mint száz országból érkeztek bevándorlók hazánkba, és többségük olyan ázsiai, távol-keleti területekről származik, ahol nincs háború.
A Jobbik alkotmánymódosítási javaslata kapcsán – amely a kormány javaslatát összekapcsolta a letelepedési kötvények megszüntetésével – az országgyűlési képviselő elmondta: 2010-ben katasztrofális gazdasági állapotban vették át az országot, ezért döntöttek a kedvező finanszírozási forrást jelentő letelepedési kötvények bevezetése mellett, ugyanakkor – köszönhetően a gazdaságot stabilizáló intézkedéseknek – már a kivezetés lehetőségét vizsgálja a kormány. Nem lenne szabad kicsinyes politikai játékokat folytatni egy olyan kérdésben – mondta Fónagy János –, ami arról szól, hogyan őrizhetjük meg országunk biztonságát.

z.