Védőoltás influenza ellen

A tél szinte „kötelező” velejárója az influenzajárvány, a betegség és annak sokszor súlyos szövődményei azonban védőoltással elkerülhetők. Bár a fertőzés elsősorban a gyerekeket és az időseket veszélyezteti, a vakcina beadatását mindenkinek érdemes megfontolnia. Alkalmazása előtt a háziorvos ellenőrzi a páciens egészségi állapotát, valamint tájékoztatást nyújt az esetleges mellékhatásokról.
Az influenza elleni védőoltás sokak számára ingyenes. Nem kell fizetniük többek közt a 60 éven felülieknek, a krónikus légzőszervi, valamint a szív- és érrendszeri betegségben szenvedőknek, az állapotos vagy a gyermekvállalást tervező nőknek, az egészségügyi dolgozóknak és az állattenyésztés egyes területein dolgozóknak.
A védettség átlagosan egy-két héten belül alakul ki. Mivel az influenzaszezon rendszerint januárban, februárban tetőzik, ezért javasolt legkésőbb december közepéig beadatni az oltást.
Addig is érdemes fokozottan ügyelni az általános higiéniára. Az influenzavírus cseppfertőzéssel terjed, jelen van a levegőben, megtapad a körülöttünk lévő tárgyakon, a tömegközlekedési eszközök kapaszkodóin, a kilincseken, ezért sokat segíthet a gyakori és alapos kézmosás. Emellett fontos a megfelelő táplálkozás, a C-vitamin-tartalmú gyümölcsök fogyasztása és a réteges öltözködés.

m.