Margareta_a_ter1

Margaréta, a tér– Németh Andrea fotóin

A Margaréta játszótérről készült tarka képek csalnak mosolyt az arra elhaladók arcára a XII. kerületi polgármesteri hivatal folyosógalériáján a következő hetekben. Hintázó, bicikliző, mászókán egyensúlyozó gyerekek, beszélgető anyukák a teret díszítő margaréták között – életképek a Hegyvidékről.
„Ötéves koromtól a kerületben lakom, a Margaréta tér egyik házába jártam óvodába. Mostanában egy rokon fiúcskával többször lementünk a játszótérre, így támadt az ötletem, hogy megörökítsem az ottani életet” – meséli Németh Andrea fotóművész.
Németh Andrea a Magyar Iparművészeti Főiskola grafika tanszakán diplomázott 1970-ben. A fotóművészet szakmai ismereteit édesapjától tanulta, Németh József (1911–2006) a 20. századi magyar fotóművészet kimagasló személyisége, reklámfotósa volt. Németh Andrea reklámfotókat, plakátokat, prospektusokat, naptárakat, emblémákat, könyveket tervez.Margareta_a_ter2Fotóival rendszeresen részt vesz csoportos kiállításokon, egyebek közt a Galéria 12-ben is. Huszonhárom egyéni kiállítása volt már, tizenkét alkalommal művészek portréfotóit mutatta be, kilenc könyvhöz készített fotóillusztrációkat. Két közös kötete jelent meg Gyurkovics Tibor költővel portrékból, az ezekhez írt kis epigrammákkal (FÉNYénEK művészekről, 2004; fÉNyKÉPEK művészekről, 2005). Újságíróként is dolgozik, emellett édesapja hagyatékát kezeli, kiállításokat rendez képeiből. Háromszor kapott nívódíjat. Munkái megtalálhatók a Magyar Fotográfiai Múzeumban, Kecskeméten, az Országos Széchényi Könyvtárban, a Budapesti Történeti Múzeumban és magángyűjteményekben.
Bér Rudino festőművész a kiállításmegnyitón kiemelte: „Németh Andrea tősgyökeres hegyvidéki, a kerület minden zugát ismeri, és le is fotózza, emellett nagy utazó is. Képein drámai katarzis helyett inkább nyugalom és szemlélődés tükröződik.” A bemutatott felvételeket a fotográfus kollégája, Tóth József is megdicsérte: „Nagyon jól komponált, korszerű képek.”
Stílusos volt, hogy a megnyitóünnepségen a játszótéri fotók főszereplői, a gyerekek térdmagasságban szaladgáltak a felnőttek között, és időnként hangosan kifejtették véleményüket.

(B. Anna)

 

A kiállítás megtekinthető: november 4-ig, ügyfélfogadási időben.