Megujult_a_Matyas_kiraly_ut1

Megújult a Mátyás király út

A Költő utca és a Csillagvölgyi út között megújult a Svábhegy jelentős forgalmat bonyolító útvonala, a Mátyás király út. A XII. kerület és a főváros összehangolt beruházását Pokorni Zoltán polgármester, Szeneczey Balázs főpolgármester-helyettes és Dabóczi Kálmán, a Budapesti Közlekedési Központ (BKK) vezérigazgatója közösen mutatta be.
„A Hegyvidék fontos közlekedési útvonala a Mátyás király út, amelynek rendbetétele régóta váratott magára” – mondta el a felújított szakasz átadásán Pokorni Zoltán. Hozzátette: az önkormányzat addig nem kezdhette meg a munkálatokat a Hollós út és a Csillagvölgyi út közötti részen, amíg a Fővárosi Vízművek nem végezte el a gerincvezeték cseréjét. Az útrekonstrukciót a vízvezetékcsere mellett a Digi fejlesztésével, valamint a fővárosi beruházásban zajló burkolatfelújítással is összehangolták – a BKK irányításával a Mátyás király út Költő utca és Hollós út közötti szakasza újult meg. A Mátyás király út további, a Csillagvölgyi út és az erdő közötti részének felújítása jövőre történik meg, a vízművek idei beruházása ugyanis lassabban haladt a vártnál.
A polgármester megjegyezte, hogy nemcsak ez a munka bizonyítja a Hegyvidéki és a Budapest Fővárosi Önkormányzat jó együttműködését: számos egyéb feladat mellett két jelentős program, a Böszörményi út fejlesztése és a fogaskerekű vasút korszerűsítése, meghosszabbítása kapcsán is együtt dolgoznak. Szeneczey Balázs városfejlesztésért felelős főpolgármester-helyettes ehhez kapcsolódva említést tett a Kútvölgyi út–Kútvölgyi lejtő–Alsó Svábhegyi út találkozásánál nemrégiben átadott új körforgalomról. Szólt arról is, hogy a tervek szerint megújul a Hollós út, a Költő utca, a Tordai utca és a Kiss Áron utca, jövőre pedig megkezdődhet a Márton Áron tér rendbetétele is.Megujult_a_Matyas_kiraly_ut2„A gigaberuházások mellett a párhuzamosan zajló kisebb fejlesztések sokasága teszi élhetőbbé és biztonságosabbá a várost” – hangsúlyozta Dabóczi Kálmán, a BKK vezérigazgatója. Mint mondta, a Mátyás király út fejlesztése során nemcsak az útburkolat újult meg, hanem több forgalomtechnikai beavatkozás is történt: átépítették a fogaskerekű vasút átjáróját, a Hollós úti kereszteződésben pedig megváltoztatták az útpálya ívét annak érdekében, hogy gördülékenyebbé és biztonságosabbá váljon a közlekedés.
A Mátyás király út XII. kerületi kezelésben lévő szakaszán mintegy kilencszáz méteren újult meg az útburkolat, a szegélyekkel együtt. A gyalogosok biztonságos közlekedése érdekében kijavították a járdákon található hibákat, közel háromszáz méteren pedig új térkő, valamint aszfaltburkolatú járda épült. Mivel a tapasztalatok szerint az új burkolaton a gépjárművezetők növelni szokták a sebességet, ezért a forgalomcsillapítás érdekében öt „fekvőrendőr” lassítja a haladást.

z.