Mezedes_elet

Mézédes élet

A mézeskalács, a kürtőskalács és a lekvár édes illata az idén is tökéletes kelléke volt a Hegyvidék minden bizonnyal egyik legkedveltebb családi mulatságának, a Virányosi Méz- és Lekvárfesztiválnak. Ragyogó napsütés várta a látogatókat, a gyerekek legnagyobb örömére a színes ugrálóvár is teljes pompájában rázkódott fáradhatatlan pattogásuktól. Itt találkoztam a hatéves Mónival, akin jól látszódtak a lekvármajszolás nyomai…

– Vigyázz a csatodra, nehogy elhagyd! – szóltam a kislánynak, akinek a szökkenésektől összekócolódott a hajkoronája.

– Köszi! Megfogod, amíg ugrálok? Megmutatom, milyen magasra bírok repülni! – alig fejezte be a mondatot, máris visszahuppant a várba. Apró bemelegítő szökdécselések után a következő pillanatban már legalább másfél méter magasból integetett felém – Na, látod? Látod!? Ezt majd írd le az újságba! – adta ki az ukázt.
Koncertek, bűvészelőadás, játszóház, mézeskalácssütés, bábszínház – felsorolni is nehéz lenne a két nap összes programját. A szokásokhoz híven most is kihirdették az alkalomra kiírt rajzpályázat nyerteseit; a témát ezúttal Macskássy Gyula A telhetetlen méhecske című meséje adta. Több mint 260 alkotás született, ezek közül harmincat a Virányosi Közösségi Házban lehet megtekinteni. A kis művészek mindegyike ajándékot kapott, amelyet Kovács Lajos alpolgármester adott át nekik.
Nem meglepő, hogy a különleges méz- és lekvárkínálat osztatlan sikert aratott. Az árusok közt sok régi ismerőst köszönthettünk. Kutasi Tamás hegyvidéki méhész immár negyedik éve hozza el ide portékáit.

– Ennek két oka van: egyrészt nagyon jól érezzük magunkat, hiszen rengeteg visszajáró vásárlónk van, másrészt kerületi lakosként egyértelmű számomra, hogy részt vegyek ezen a fantasztikus rendezvényen – magyarázta Tamás, aki azt is elmondta, hogy most a galagonya- és a krémméznek volt a legnagyobb keletje.

– A kétnapos fesztivál kifejezetten családias jellegű. Elsősorban az őstermelőknek szerettünk volna teret adni termékeik bemutatására, a természetes élelmiszerek népszerűsítésére. A Virányosi Méz- és Lekvárfesztivál legfontosabb üzenete – speciális tartalmi része mellett – az egészséges életmód, az egészséges táplálkozás propagálása – fogalmazta meg a programsorozat mottóját Nagyné Orvos Gabriella, a Virányosi Közösségi Ház igazgatóhelyettese, aki csapatával együtt minden évben sokat tesz azért, hogy a hegyvidékieknek megmutassák: mézesen szép az élet!

BM