Cimvedes_es_duplazasok_a_Skyrun_Hegyvideken1

Címvédés és duplázások a Skyrun Hegyvidéken

Minden Skyrun verseny lényege a magasra futás: van, amikor egy toronyház tetejére, máskor egy sípálya legmagasabb pontjára kell eljutni. Az október első szombatján megrendezett Skyrun Hegyvidéken a János-hegy meghódítása volt a cél, méghozzá kétféleképpen. A Szépjuhásznénál kezdődő, 4,7 kilométeres távot aszfaltúton, a rövidebb, ám jóval meredekebb, 1,8 kilométeres pályát az erdőben kellett teljesíteniük a versenyzőknek. A szintkülönbség mindkét esetben 186 méter volt, ami alaposan megnehezítette a résztvevők dolgát. Az idén először túrázni is lehetett, a kerületi iskolásoknak meghirdetett program beleszámított a hegyvidéki diákolimpia pontversenyébe.
„A Skyrun Hegyvidék ízig-vérig családi rendezvény, ami nagyszerűen szolgálja a sport és az egészséges életmód népszerűsítését – mondta Móczán Mónika, a programot szervező Hegyvidéki Szabadidősport Nonprofit Kft. igazgatója. – Ennek szellemében hirdettük meg a diákoknak szóló versenyeket, amiken a kerületi iskolák csapatai vettek részt. A pontgyűjtő játék keretében hét feladatot kellett megoldaniuk, ezt követte az Anna-rétről indított túra, aminek a végén, az Erzsébet-kilátó lábánál vidám programokkal vártuk a gyerekeket és szüleiket.”
A szponzorok jóvoltából mindenkinek almát, ásványvizet és müzliszeletet tartalmazó ajándékcsomaggal kedveskedtek a szervezők. A célba érők között volt a Mihály család, amelynek tagjai elmondták, hogy rendszeresen kirándulnak a Normafánál, ezúttal azonban kifejezetten a Skyrun kedvéért érkeztek.
„Szívesen csatlakozunk a közösségi programokhoz. Különösen jónak tartjuk a mozgásra buzdító felhívásokat, mert minden alkalmat meg kell ragadni, hogy a gyerekek sportoljanak” – indokolta jelenlétüket a családfő. Mihály András külön is megemlítette a Jánoshegyi út melletti futósáv és a bicikliút kialakítását, szerinte ezek olyan fejlesztések, amik még több emberrel kedveltetik meg a mindennapos mozgást. „Örülünk annak is, hogy több lett a pad és a tűzgyújtó hely az Anna-réten, és megszépült a játszótér is” – tette hozzá.
A családi túra után kezdődött a hegyifutóverseny, amelyen – legalábbis a férfiaknál – megismétlődött a tavalyi eredmény. Ezen azonban senki nem csodálkozott, hiszen a rövid és a hosszú távot is megnyerő, így kétszeres címvédő Pelsőczy Attilát Magyarország egyik legjobb hegyifutójának tartják.
„Az aszfaltos távon kifejezetten jól éreztem magam, egy picit tartalékoltam is, ráadásul a mögöttem másodikként befutó Hajdúska Balázzsal végig nagyszerűen motiváltuk egymást. A terepen más volt a helyzet, bevallom, a kaptató végére alaposan elfáradtam, de mindent összevetve nagyon kellemes verseny volt” – vont mérleget a TFSE sportolója, aki saját bevallása szerint remek évet „fut”, hiszen idehaza szinte minden versenyén felállhatott a dobogó legfelső fokára, míg a hegyifutó Európa-bajnokságon eddigi legjobb eredményét érte el.
Duplázott Sallay Bernadett is, a nőknél mindkét számban ő szerezte meg az első helyet. Az amatőr futó egyetértett Pelsőczy Attilával abban, hogy a rövidebb, de lényegesen meredekebb erdei verseny, azaz a skytrail jelentette a nagyobb kihívást. Mint mondta, ő is sikeres heteket tud maga mögött, augusztusban ugyanis második lett a 12 kilométeres és 600 méter szintkülönbségű pályán megrendezett Skyrun Dunakanyaron.
A női győztes szerint a Skyrun Hegyvidék legnagyobb erénye, hogy aktív sportolókat és amatőröket is megmozgat. Ezt bizonyítja, hogy az előző évhez képest ezúttal még többen mérették meg magukat a versenyen.

-os

 

Eredmények.

Skyrun. Nők: 1. Sallay Bernadett. 2. Nagy Ildikó. 3. Serli Vali. Férfiak: 1. Pelsőczy Attila. 2. Hajdúska Balázs. 3. Csörge Szabolcs.

Skytrail. Nők: 1. Sallay Bernadett. 2. Nagy Ildikó. 3. Filó Edit. Férfiak: 1. Pelsőczy Attila. 2. Stépán Zsolt. 3. Hajdúska Balázs.Cimvedes_es_duplazasok_a_Skyrun_Hegyvideken2